Има голям проблем с електромобилите, но масовият човек не успява да го забележи. Това каза в предаването "Човекът на фокус", по Радио "Фокус" Борис Петров – финансов анализатор. "Комуникацията, която получаваме през последните седмици е, че големите производители започват да забавят темпото на производство на електромобили, тъй като са натрупали огромни запаси. В началото на една тенденция обикновено купуват всички ентусиасти и имаме бърз растеж, обаче в даден момент ентусиастите започват да свършват и тези компании трябва да започнат да продават на неемоционално мислещите. В сферата на електромобилите мога да кажа, че има доста скептично настроени хора, които не вярват толкова добре на тази технология, която наистина не е доказала, че може да бъде сериозен конкурент на двигателите с вътрешно горене", добави Петров.

Той посочи, че в отчета на "Тесла“ миналата седмица се е видяло оперативен марж под 8%, което е спад 200 базисни пункта само за едно тримесечие и повече от 10% спад само за една година.

"Ясно се доказва, че в този бранш имаме огромна конкуренция, т.е. навлизането на страшно много компании, което започва да сваля много бързо маржовете. Държавните субсидии подкрепят още компаниите, които произвеждат огромно количество автомобили, но търсенето започва да се забавя.  

Цената на лития е интересен показател за това. Цената му се срина от началото на годината, именно защото това, което комуникираха производителите на автомобили сега, те са го планирали още преди няколко месеца и започнаха да намаляват покупките на литий. Лошото е, че инвестициите в литий нараснаха страшно много в последните години. Може да съвпадне ръст в предлагането със спад в търсенето, което според мен ще срине цената на лития допълнително", добави още Борис Петров.