Това е правителство, което може да сподели отговорност и за което ГЕРБ-СДС изцяло носи отговорност. Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като кандидатът за премиер Росен Желязков върна изпълнен първия мандат на президента, предаде репортер на "Фокус".

"Съобразили сме се с това какво искат българските граждани. Всички говорят, че е лошо да се отива на избори. Затова давам сценарий занапред. Това е правителство на ГЕРБ с няколко министри, които при служебното правителство се справуят добре. Това е правителство, което може да сподели отговорност и това е изцяло правителство, което ГЕРБ-СДС носи отговорност", каза лидерът на ГЕРБ. 

"Министрите са ни тези, които са били водачи в районите, които категорично са победили в пъти дори повече нашите преки опоненти там. Затова мисля, че това е честно към избирателите и ние поемаме този риск да го направим. Ако правителството мине с някой трик, дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят - не като партия, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма - то тогава правителството ще има много кратък живот, но не, че някой ще го събори - просто ние ще излезем от него", коментира още Борисов.

Борисов заяви, че правителството ще има кратък живот, защото то ще работи до постигането на определени цели и реализирането на няколко политики.

"Първа и найважна цел - да приемем бюджетът. Другата е Планът за възстановяване, еврфонодовете. Еврозоната е политически въпрос и ако има правителство, аз мисля, че можем да го придвижим. След това спокойно можем да отидем на избори", заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Той призова "Продължаваме промяната - Демократична България" да преосмислят позицията си за неподкрепа на правителство с мандата на ГЕРБ. Борисов бе категоричен, че първата политическа сила е отворена за диалог. Той подчерта, че министерските кресла също биха могли да бъдат обсъдени, ако има по-добри кандидати за отделните постове. 

Според него нови предсрочни избори на есен ще имат възпроизведат същия резултат, какъвто има в момента.