Предлагаме сътрудничество и подкрепа, в днешния ден трябва да демонстрираме единство. Това каза по време на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Това, което всички очаквахме, се случи. И децата знаеха, че трябва да свърши Олимпиадата и тогава ще започнат тези действия. Притеснява ме това, което се случва в момента в Парламента, тъй като две от партиите не искат да подпишат декларацията, която ние внесохме още преди няколко дни. Не мога да си представя, че в момента в който ЕК, Съветът, Урсула фон дер Лайен поискаха санкции - и то най тежките, ние се пазарим в Парламента дали в декларацията да има думата "санкции“. Смятайте докъде сме се довели. Говоря в множествено число, защото като българин съм част от това, което народът избра – тези хора да ни управляват, ние да сме опозиция. Полагахме огромни усилия да не се стигне до този конфликт. Припомням ви усилията на Меркел, Макрон - години наред конфликът беше в рамките на политиката“, заяви Бойко Борисов.

"Както и да се опитват да го нарекат, това си е война. Искам да се обърна към тези – без да споменавам имена, които се опитват да изкарат тези действия военен конфликт. Това е все едно да бомбандират Варна или Стара Загора и ние да казваме, че това е някаква си военна операция. Не - това си е война“, добави лидерът на ГЕРБ.

"Снощи изслушах и Урсула фон дер Лайен и много от премиерите - войната е факт и ние настояваме не само да се приеме декларация, а да бъдем много единни. Ще дам малко факти: основни пунктове на износ за Украйна – горива и петролни продукти, торове, механизми, лекарства, пластмасови продукти и други. При тази война всичко това ще бъде, в най-добрия случай, затруднено като верига на доставки. Обратно – вносът – черни метали, железопъни метали и части за тях, оборудване за АЕЦ, захарни изделия, картон, мебели и други. Това е само за Украйна, а с Русия е още по-тежко“, посочи Бойко Борисов.

По думите му при наложените санкции от ГЕРБ предлагат да се използва целият експертен потенциал и спешно да се направи план по всички тези теми, а също така да се направи коридор за всички българи в Украйна.