Независимостта на българския съд трябва да се пази като зеницата на окото. Това каза по време на посещението си в Кирково в област Кърджали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Там той се срещна с представители на 7-те общини в региона, членове на ГЕРБ.

"Разстрои ме това, което чух. Директно се пренасяме през ‘44-та година – затворите, арестите, Белене. Партията на Рашков, която сега е припозната от Кирил Петков – с арести, арести, докато те крадат. Ще докажем, че са крали и в петък вечер, и то с милиони. И с моя дядо така се е случило през ’44-а – идват, прибират го, бият го с тояги. Чак като станах главен секретар, успях да издиря смъртния му акт. Те бяха писали, че е починал от червен вятър. Същите негодници“, заяви в началото на изявлението си Бойко Борисов.

"Дошли сме да обясним как лъгаха за "Хемус“ – лъгаха, че цари хаос в процедурите. И сега техните министри работят и се разплащат по абсолютно същия начин. И то разплащат десетки милиони. Колко часа излъчване имаше за далаверата "Хемус“ – десетки часове ще се съберат. Убеден съм. А завчера пуснаха само половината изречение на Нанков“, добави Борисов.

По отношение на плана за възстановяване лидерът на ГЕРБ заяви следното:

"След 15 октомври, знаете, Европейската комисия ни върна 43 страници с 207 забележки по този план. Ако е вярно това, което вчера казаха Петков и Василев, те са върнали поправки на забележките. Само че ако са върнали такива поправки, те трябва да ги качат на интернет страницата, за да ги види българското общество. Две от тези забележки касаят Маришкия басейн и контрола на главния прокурор. Да върнеш отговор по тези два въпроса на Комисията без да знае обществото..ако изобщо са пратили и не е поредната лъжа“, добави Борисов.

"Ние с огромно желание чакахме да се изгради комисията в парламента, да участваме активно по промяната на съдебната система и в частност на главния прокурор. Имаме го като проект и като подкрепа, а и сме го заявили, само че те не искат това да се случи. Много пъти съм казвал, че Христо Иванов и неговата компания се интересува само от постове. За да се промени конституцията, ти трябват 2/3, т.е. четирите партии в парламента нямат мнозинство да я променят. Или ние, или ДПС, или "Възраждане“ трябва да участваме. Те нямат разговор, че някоя от тези партии ще ги подкрепи. За какво им е комисия в Парламента? Така или иначе четирите партии са в коалиция. Това е само за да се нарече Христо Иванов председател. Няма друго“, каза още Бойко Борисов.

"Онзи ден Радев като се кланеше пред терора, който са наложили над български граждани, сега като ги слуша, не му ли се струва лицемерно това поведение?“, коментира още Борисов.

По отношение завишената цена на тока, лидерът на ГЕРБ каза следното: "Милиарди в момента източиха за тези няколко месеца. И само слушаме как би било след време – я април, я юли. Ние все едно се превърнахме в деца - "Баща ми ще ми купи колело, ама друг път“.