"Дълговете ще станат толкова големи, че еврозоната въобще не може да е приоритет с тази чудовищна инфлация, с този ръст на заемите - само лихвите на година ще бъдат над 1 милиард лева. И когато се усетите ще бъде толкова късно“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, по време на брифинг, предаде репортер на Агенция “Фокус" . Опозицията отправи остри критики към проекта за държавен бюджет. От ГЕРБ възразиха срещу поемането на нов дълг и заложения дефицит.

Лидерът на партията Бойко Борисов подчерта, че освен всичко - хората се чудят как ще оцелеят в тази тежка ситуация.

“Гледат си сметките за ток, първи сме по смъртност, инфлацията върви нагоре, числата на заразените с коронавирус също. Освен това, oбщините започнаха режим на тока. Няма да стигнат парите за тролейбуси и метро. Да не говорим за ремонтите на болниците. Схемата е ясна - дългове, раздаване на калпак и докато издържим, после другите да се оправят", категоричен бе Борисов.

Той посочи, че е длъжен да предупреди българите за следното нещо:

“Когато се усетите, за какво става въпрос, след тези възторжени празненства, че сме отишли на 50 милиарда дълг - ще ви предложат само постна пица. Трупат се милиарди дългове“, каза ооще Бойко Борисов.

Той цитира изказване на Петков от 27 октомври 2021 година, че докато не се спрат кражбите - не трябва да се пипат данъците, а когато спрат кражбите ще има пари за всичко.

Борисов обаче посочи, че към момента няма нито един лев повече събрани приходи с изключение на инфлацията и попита къде са парите:

"Защо се взимат нови дългове? В рамките на една седмица 4 милиарда изчезнаха“.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че в момента се раздават пари на калпак, без никаква политика и поредният шамар е, че БНБ е с почти 50 процента спад на инвестициите, а пък министър Лорер заявява, че има поток от инвестиции.

“Може би е някакво ручейче?“, коментира Борисов.