"Екатерина Захариева ще бъде кандидатът на ГЕРБ за еврокомисар", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента, предаде репортер на "Фокус".

"Не сме закъснели чисто фактологично (бел. от ред. - за процедурата по номинация на кандидати за еврокомисар)", каза още Борисов.

По думите му в момента не текат никакви процедури по разпределянето на ресорите между държавите в Европейската комисия: "Август месец в Брюксел хората са в отпуск. В Белия свят август месец почиват. В Белия свят ресорите се разпределят след август". 

Лидерът на ГЕРБ обясни как протича процедурата по избор на еврокомисарите в новата Европейска комисия. 

"Първо, след като държавите членки изпратят своите кандидати се провежда интервю от председателя на ЕК. Записано е, че тя прави подбор от кандидатите. Чак тогава отива в Съвета. През цялото време върят консултации, зависимо от кандидатите се разпределят ресорите. Чак тогава се отива в Европейския парламент, където партиите трябва да защитят комисарите, които са излезли", каза още Борисов. 

Той обаче обърна сериозно внимание на политическата криза в страна и подчерта, че доверието в страната ни е ниско. По думите му в момента министрите в служебните правителства "никой не познава".