Сделката на "Булгаргаз" с износ на газ за Румъния е рутинна. Това каза енергийният експерт Богомил Манчев в "Денят започва" по БНТ относно скандала със сделката за износ на газ за Румъния.

"Процедурата е рутинна, когато има излишък, да бъде продаван. Единственото, което би трябвало да се търси обяснение от "Булгаргаз", дали е успял да направи най-високата цена за да спечели дружеството и държавата", заяви той.

Според енергийния експерт много хора бъркат цените. "Много лесно е да се хвърлят такива числа на хората.От опозицията казват полустини, полунеистини", каза той

Манчев коментира и мораториума върху цените на електроенергията.

"Когато потискаш определена цена, изпомпваш държавата.Абсолютно е нормално, когато на високото напрежение на 400 киловата ти е 500 и ли 400 лева тока, за да стигне до 220 волта всички тези трансформации някой трябва да ги плати, плаща ги крайният клиент. В момента- задържахме пряката цена, наречена електроенергия с мораториум и гражданинът не смее да отиде с неговата пенсия в магазина. И то идва от мораториума", допълни Манчев.