Първите 3 месеца на тази година има още по-голям ръст на катастрофите, който стига до 34% повече за първите 3 месеца спрямо същия период на миналата година. Това каза инж. Богдан Милчев от Института по пътна безопасност, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Това е закономерност от оказа от управление на пътната безопасност, на риска от пътнотранспортни произшествия. Политическата нестабилност прави така, че институциите, които имат отношение в тази посока, да абдикират, да се ослушват, да се снишават, да чакат да се ориентират какво да правят. И това е факт. Миналата година абсолютно и по темата "Пътища“, и по темата "Контрол“, и по темата "Ново адекватно законодателство“ не се направи нищо. Една цяла година фактически беше пропусната. Сега жънем плодовете на това, което не сме направили“, посочи Богдан Милчев.

Бившият шеф на КАТ отбеляза, че от една страна, имаме най-лошите пътища, от друга страна, имаме най-високата разрешена скорост по магистралите.

"Тази колизия с най-лоши пътища и с най-висока скорост в целия Европейски съюз води именно в тази посока и да загиваме най-много“, допълни той."България е бедна страна, няма голям финансов ресурс, за да направим нашите пътища изведнъж, но истината е, че и има много корупция и много пари се крадат през пътищата, защото когато сложиш и положиш асфалта, какво е отдолу – никой не вижда. Така че корупцията и бедността, те вървят ръка за ръка, са една от основните причини нашите пътища да бъдат в това състояние“, допълни още експертът.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“