Повече нелегални цигари са задържали митническите служители на "Капитан Андреево" през миналата година. Това отчитат от Агенция "Митници". Количеството за цялата страна е близо 100 млн. къса цигари, което е със 130% повече за сравнение с предходната година.

Малко над 28 млн.къса цигари са били задържани на "Капитан Андреево" през  2023г. Това коментира пред NOVA NEWS Георги Господинов, началник Митнически пункт "Капитан Андреево".

"Маршрутът на нелегалната стока остава същия, от Турция за Западна Европа, България е транзитна страна. Вече се откриват по-малко количество в специално изградени тайници. Трафикантите на този вид стока станаха по-изобретателни", добави Господинов. Той уточни, че те се опитват да затруднят митническите служители по всякакъв начин със своите действия.

"Последните големи случаи бяха през месец декември, когато задържахме 3 млн. къса контрабандни цигари. Тогава те бяха открити в специално изработени фабрични врати, които трябваше да бъдат напълно нарязани, за да се открият цигарите", уточни Георги Господинов.

Той добави, че не очаква повишаване на опитите за контрабанда, тъй като усилията на граничните власти са насочени в тази посока и успяват да противодействат на нерегламентирания внос.