Близо 10 000 лв. дарения за украинските бежанци в България бяха набрани в кампанията “Великден заедно". Кампанията имаше за цел да окаже морална подкрепа за бежанците, пристигащи в България от Украйна чрез великденско събитие в Южен Парк с участието на над 30 визуални и музикални артисти. Това съобщиха организаторите на кампанията.

Сумата, набрана от дарения по време на събитието, беше удвоена от Обединена българска банка, които дариха още 5000 лв. за работата на СУОБ “Мати Украйна".

Дарения в размер на близо 10 000 лв. бяха събрани в кампанията “Великден заедно", организирана през последните три седмици в подкрепа на работа на СУОБ "Мати Украйна" за осигуряване на хуманитарна помощ за бежанците, пристигащи в България. В рамките на кампанията се проведе благотворително събитие на голямата поляна в Южния парк, в което се включиха над 20 известни музикални и визуални артисти от България и Украйна. Благотворителният пикник и концерт в навечерието на празника целеше да създаде приятелска атмосфера за украинците в София и да подкрепи набирането на средства за нуждаещите се в България. Събитието беше посетено от няколкостотин украински семейства, а набраните средства по време на събитието възлизат на 4294.24 лв.

На поляната в парка бяха разположен 6 големи великденски яйца, изрисувани от български и украински артисти с техните послания за мир. Едно от яйцата беше откупено Обединена българска банка, които се включиха в кампанията с дарение от 5000 лв. Подкрепата си оказаха и Белослава, Свилен Ноев от “Остава", Елена Сиракова, Тино, Деси Андонова и Илко Градев, джаз бенд Funkilicious, Камен Алипиев и Цветелина Цветкова, които озвучиха поляната в благотворителен концерт и четене на разкази с подкрепата на Dynacord и Pro Cinemaa. Българските и украински художници и илюстратори, които представиха своите послания на шестте близо двуметрови великденски яйца са Paul Romaniuk (Киев, Украйна), Vicky Knysh (Minushka, България/Украйна), Борислава Караджова Borislava Madeit, България), Михаела Караджова (STALKERSINCE1993, България), Маргарита Димитрова (Subcultura, България), Мария Балева (Pottery and Poetry, България).

Всички събрани средства в кампанията бяха предоставени за хуманитарна помощ на бежанците в България към СУОБ "Мати Україна".

Инициативата “Великден заедно." бе организирана с подкрепата на Столична община, “Топлоцентрала", Dynacord и комуникационните агенции “Imp-Act", “Мини Маркет", “Propaganda" по идея на украинския PR специалист Владислав Димитров.