Българският екипаж на кораба "Св.Св. Кирил и Методи“ получи благодарствено писмо от мениджъра на Националната испанска програма, който е и председател на Съвета на мениджърите на националнните антарктически програма проф. Кесада. Поводът е участието на полярниците ни в спасителна акция на бедстваща яхта в пролива Дрейк, което стана навръх Нова година. Това каза проф. Христо Пимпирев в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Сигналът за бедстващ плавателен съд е получен от чилийската брегова охрана, която е алармирала българите. "По инструкциите при аварии нашият кораб бе определен като комантър – т.е. отговарящ за спасителната акция, защото ние се намирахме най-близо до бедстващите. Правилата за действие при такива случаи се разучават от Съвета на мениджърите на националните антарктически програми. Капитанът Данаилов и екипът му действаха изключително професионално“, подчерта професорът..

"Вълнението беше 5 бала по Бофорт, което е значително. Операцията включваше надувни лодки и в такива случаи не е много безопасно за провеждащия акцията кораб. Пасажерите са испанци, плаващи под канадски флаг. В последния момент успяха да запушат пробойната, заради която яхтата щеше да потъне. Тя е била дълга 25 м“, уточни още проф. Пимпирев.

"На ветрила, само с 1 и половина възела бедстващите са успели да тръгнат на собствен ход и тогава чилийската брегова охрана ни освободи от спасителната операция. Българите се доближиха до бедстващия съд и бяха готови да евакуират екипажа и да спасят човешки животи. По щастливо обстоятелство това не се наложи, защото екипажът успя да се справи. Нашите механици бяха готови да се качат на бедстващия съд и да съдействат за отстраняване на авария. Чилийски спасителен кораб се е включил в операцията на по-късен етап“, даде още подробности професорът.

Всички от бедстващата яхта са живи и здрави. "Под съпровод на чилийския кораб те са стигнали първо до пристанището Пуерто Уилямс, а после с аржентински кораб – до Ушуая – най-южният аржентински град в Огнена земя. Яхтата им се ремонтира“, разказа равносметката от спасителната акция професорът.

Христо Пимпирев добави, че акцията е отнела на българския кораб 4 часа плавателно време, но в екстремни ситуациии най-важен е човешкият живот и винаги трябва да се подава ръка на бедстващите в море хора. "Така че тези 4 часа нямат голямо значение за хода на българската полярна експедиция. Най-важното, моралното и достойното е да помогнеш“, категоричен бе проф. Пимпирев.