Николай Ненчев ще бъде новият временно управляващ посолството на Република  България в Киев. Новината бе обявена в понеделник от Соломон Паси по време на конференцията "75 години НАТО".

"Също така имаме нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от това министерство – бившият министър Николай Ненчев. Успех на мисията!", заяви Соломон Паси.

Новината идва на фона на двугодишната липса на постоянен посланик на страната ни в Украйна. Последният бе Константин Коджабашев, който обаче бе изтеглен след началото на войната в Украйна през 2022 година, а посолството временно прекрати своята дейност.  

През есента на 2022 година посолството ни в Киев възобнови работа, но бе оглавено от първия секретар Герман Ванчев.

По времето на кабинета "Денков" Петър Танев бе предложен да бъде изпратен в Украйна като посланик. Това обаче не се случи, тъй като президентът Румен Радев смяташе, че назначението не е належащо. По закон президентът трябва да издаде указ за назначаването на ръководителите на дипломатическите представителства и на постоянните представители на Република България в международните организации.

Николай Ненчев, който е спряган за поста на временно управляващ посолството, е бивш министър на отбраната в кабинета "Борисов" 2 в периода от 2014 – 2017 година.

Информацията за неговото предстоящо изпращане обаче все още не е потвърдена от служебното правителство.