Русия е екзистенциална заплаха за Европа с ядрената си реторика и с изказаните съмнения от президента Зеленски за подготвяни удари върху ядрени обекти на Украйна, както и с агресивните действия на Москва в Близкия изток и Африка. Това каза бившият министър на отбраната доц. Велизар Шаламанов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

В този контекст "Планът за победа“ на украинския президент Володимир Зеленски, представен при визитата му във Вашингтон, е платформа за търсене на решения за посрещане на тези заплахи. "Конкретните елементи на плана неслучайно остават непублични. Крайният план ще бъде план на свободния свят. Не всичко, което иска президентът Зеленски може да бъде изпълнено, но могат да бъдат добавени други елементи, които да доведат до справедлив и траен мир, който може да бъде постигнат само с участието на Украйна. Всеки опит да се търси решение без участието на Украйна не може да даде резултат“, заяви доц. Шаламанов.

В Белия дом не бе удовлетворено искането на Киев за разрешение за изстрелването на произведени в САЩ ракети по цели на територията на Руската федерация. "Решаването на проблема с руската агресия не минава само през едно универсално решение като удари по територията на Русия. Не става въпрос просто за удари в дълбочина, а за отслабване на потенциала за нападения и най-вече потенциала за терористични атаки, които Русия извършва на украинска територия. През изминалото денонощие видяхме удар върху стопански обекти над Измаил, включително нарушаване на румънско въздушно пространство“, посочи Шаламанов.

Според него е време Европейският съюз също да излезе с план за антитерористична операция в Украйна. "Ние не може да продължаваме да толерираме ежедневни терористични атаки от руска територия по граждански обекти на Украйна – страна, която е бъдещ член на Европейския съюз“, категоричен бе бившият военен министър.

На предстоящата среща на върха за мир в Украйна ще бъде поканена и Руската федерация. "Така, както мир не може да бъде постигнат без участието на Украйна, така не може да бъде постигнат и без участието на Русия. Русия обаче трябва да разбере, че не може да поставя условия и да чертае постоянно червени линии“, подчерта Велизар Шаламанов.

По думите му, ако се допусне Русия да унищожи Украйна, практически се увеличава рискът от пряка война между Русия и НАТО. "Русия трябва да разбере, че член 5 работи, а Украйна се стреми да покаже, че някаква форма на член 5 трябва да бъде задействана и за Украйна, иначе не може да има справедлив мир“, допълни бившият военен министър.