ЦИК направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка за предстоящите избори на 27 октомври.

"Става въпрос за таблица с партиите и коалициите, както и различните избирателни секции.  Тази система за обработка на данните е различна от софтуера за самите машини за гласуване. Въпросната система обработва протоколите от секционните комисии и резултатите от изборите излизат през нея. "Информационно обслужване" е натоварено с този процес", коментира по NOVA NEWS Красимир Симонски, бивш председател на Държавна агенция "Електронно управление".

По думи на проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, въпросната система е интегрална и започва с въвеждането на протоколите. "Тествана е многократно, за да се провери коректността на процесите. Проблемът е в достоверността на данните, които се качват. Системата няма отношение във верността на данните. Няма формални неща, чрез които да се провери верността на софтуера", обясни още той.

Според Симонски няма причина машините да се проверяват всеки път, след като софтуерът не е променян.

"Моето мнение винаги е било против машинното гласуване. Вместо да ползва готови бюлетини човек отпечатва в секцията и я пуска в урната. Но машинното гласуване има някои технологични предимства – удобство, бързина, не е нужно броенето на преференциите",  добави проф. Калинов.