Има хора, които обичат да излизат от зоната на комфорт, но по-голямата част от тях обичат комфорта такъв, какъвто си го познаваме от години, в което приказката "има време, те нещата ще се подредят, за къде бързаме“, все още стои на дневен ред в главата на младите. Това каза пред "Фокус" Бисер Кунчев, съосновател и идеен архитект на Work Talent.

"В същото време и другите, които искат да се развиват, избиват в другата крайност, в която те искат прекалено високо възнаграждение още преди да са започнали първата си работа, имат някакви много нереалистични изисквания към себе си. Някак си, когато ние тръгнем да обясняваме, че в нашите години сме работели дори без пари, ако се наложи, или сме поемали една, две, три длъжности само и само да ни забележат, да може да научим повече, за да може на следващата работа да се продадем по-добре, това им звучи като някакъв раздел научна фантастика или просто ни казват: "Вие нарочно ни говорите тези работи, за да ни купите за по-малко пари, за да работим при вас, за да вървим напред“. Истината е, че в момента има обаче и много будни хора, които държат да се развиват. И това, което ни прави впечатление е, че все повече от тях искат да се развиват в България независимо дали отиват да учат в чужбина. Защото едно време беше - отиваш в чужбина и не чакай този човек да се върне почти никога повече. Каквато и носталгия да го натиска, обстоятелствата го притискат да остане там, където е. В момента някак си пазарът в България отвори достатъчно много възможности, в които бизнес средата търпи развитие през последните години, стандартът на живота става малко по-висок, има достатъчно компании, които имат и добри възнаграждения. Т.е. младите хора получават малко по-голям стимул да вървят напред и да се развиват кариерно тук", коментира той.

"За тях е по-голямо удоволствие да са близо до техните близки и до техните роднини. Дори най-интересното, което е в тази ситуация, че съм свидетел в последно време на много двойки българи, които учат в чужбина, и двойки говоря на лична основа, които се предполага, че когато са в чужбина, в един град, едно време беше почти 100% сигурно, че няма да се върнат, в момента искат и двамата да се върнат тук и да продължат да се развиват тук, което е много добра перспектива. Но, за да завършим темата, според мен все пак си остава голямата част от хората, които изглеждат някак си апатични, мързеливи, незаинтересовани, някак си искат нещата да се случат прекалено бързо. В крайна сметка от тях си зависи, в тяхната глава всичко трябва да си го подредят, за да вървят напред. Никой не може да им помогне, ако те сами не си помогнат", обясни Бисер Кунчев.

Според него е абсолютно задължително бъдещият ни работодател да ни пита каква заплата искаме.

"Ние трябва да имаме достатъчно самочувствие да можем да отговорим на този въпрос. Аз никога не съм бил фен на отговора: "Каквото вие прецените“. Честно казано съвета, който бих дал на всеки един човек, който търси работа - трябва да си дадат много добър анализ и самооценка на състоянието, в което се намират в момента. Трябва да имат реална оценка на това, какво биха получавали в момента и да се научат да преговарят, и да знаят къде могат да отстъпят и какво могат да вземат от един работодател, и какво могат да дадат срещу него, не само да вземат, те трябва да се докажат", каза той.

Как се раждат идеите

"В сегашната компания и в други, които гледам, все повече хората се обръщат към необременени хора, към хора, които могат да родят нещо ново, различно, интересно. И ясно е, че накрая решението ще си го вземат хората, които са отговорни за това нещо, но колкото и така забавно да звучи в момента, дори хигиенистката в един офис може да даде страхотна идея, която е чула, когато се е прибирала с метрото. И идеята да се окаже супер полезна за компанията. Честно казано, според мен, в една компания не трябва да се пренебрегва мнението на абсолютно всеки един и колкото по-публично се изразяват обаче тези идеи, не в някакъв затворен рисърч в компанията да се събират, да се тегли чертата и да се видят какво и защо – трябва да се дава свободата на хората да комуникират свободно в една компания, за да се чувстват като по-сериозна част от нея", смята Бисер Кунчев.

Идеалният кандидат

"Има идеален кандидат, само че той се мултиплицира според изискванията и очакванията и на самия него, и на компанията, в която отива. Ако той е идеален за компанията, в която отива, той е идеален спрямо техни изисквания и идеи, които те имат за него. Но идеален кандидат за всички компании според мен не съществува, защото всяка една фирма има различни идеи, изисквания, очаквания", обясни специалистът.

Повече можете да видите във видеото.