Над 50 000 лв. са средствата, дарени за различни каузи от гражданската инициатива "Донеси-Вземи" от началото на годината до септември 2024г. Това каза основателката ѝ Биляна Топурска в предаването "Приказките от днес" на Радио "Фокус".

"Миналата година подкрепихме 22 различни каузи, а тази са много повече. Освен това тонове вещи са изпратени на бежански центрове, места за настаняване на хора с увреждания и др.", добави създателката на инициативата.

"Донеси-Вземи" стартира през 2020 г. Оттогава насам в пунктовете се носят все повече и по-качествени играчки, дрехи, електрически уреди и дори мебели.  С други думи може да вземете всичко и то на безценица. От друга страна може да се освободите от ненужните си, но качествени вещи, като им дадете шанс за нов живот при някой, който ще ги ползва.

"От февруари миналата година започнахме да правим търгове за вещи. Те започват от 0лв. Наддаването става във фейсбук страницата на "Донеси –Вземи", каза още Топурска.

Дарителите на вещи биват питани дали са съгласни дадените от тях неща да участват в търга. А ако собственикът им иска да те да бъдат подарени, така ще бъде.

Важно е да се отбележи, че вещите, които сте харесали в страницата инициативата, не се изпращат по куриер, а трябва да бъдат взети от място. За сега то е само в Благоевград, но Биляна Топурска увери, че освен там, пунктове ще има и в други населени места.

Етои конкретните адреси на съществуващите до момента три пункта.

· Благоевград, ул. "Тодор Александров" № 108, вх. В

· Благоевград, ул. Николай Петрини №6

· Село Бараково ( в кметството)

Работното време на пунктовете на "Донеси -Вземи" както и търговете за вещи може да намерите на фейсбук страницата на гражданската инициатива.

Създателката ѝ - Биляна Топурска отбеляза, че често се затрупваме с вещи, които не са ни нужни. Всичко това на фона на растящото неравенство в обществото ни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Биляна Бозинарева