300 000 българи интензивно консумират алкохол, а 250 000 злоупотребяват с наркотици. Нарушена комуникация с близките е един от първите симптоми на зависимостта. Нова кампания, насочена към тийнейджърите и техните родители, помага за възстановяване на връзката и излизането от страшния лабиринт на пристрастяването, коментира Светлана Йорданова, председател и управител на фондация "За един чист живот“ пред NOVA. 

"Много по-приемливо за младите хора е да изпушиш една цигара, независимо дали се нарича билка, чай или крек, освен традиционната марихуана. Времето в което в момента живеят децата е доста по-различно, изкушенията са страшно много, а асортиментът на "бързите удоволствия" е огромен. Ако преди е трябвало да познаваш дилър в едно населено място, то в момента дилъри стават и децата в училище", коментира г-жа Йорданова. 

Тя споделя, че дори и деца с изграден авторитет могат да станат дилъри, тъй като те по-лесно могат да повлияят на свой връстник. 

"Най-много липсва информацията и работата с родителите. Ние помагаме с това. Когато едно дете се пристрастява към субстанции, то има нужда да бъде чуто. Когато родителите разберат, че детето започва да експериментира с употребата масово се налага контрол. Ние се опитваме да разясним на родителите, че определени техни модели на поведение само водят до по-сериозно пристарстяване и проблемът става по-голям", добавя тя. 

Г-жа Йорданова споделя още, че основните проблеми са нарушената комуникация. 

"Родителите последни разбират, че едно дете има даден проблем. Винаги можеш да разбереш кога едно дете има проблем, ако го познаваш достатъчно добре. Промяна в обкръжението и поведението са първите признаци. Ако родителите се интересуват приятелски от начинът на живот на детето, няма как да не забележат промяната в поведението му. Те не трябва да обясняват забраните, какво може и не може.", споделя тя и добавя "Всеки зависим иска да бъде обичан и щастлив".