Болница "Царица Йоанна - ИСУЛ“ в София организира безплатни прегледи за рак на гърдата. "Ще изследваме млечните жлези с ехомамография – в края на 2023 г се с добихме с нов апарат. Болницата е един от най-старите онкологични центрове в България и имаме кохорта от жени, диагностицирани с рак на гърдата“, подчерта доц. Пламен Гецов от ИСУЛ в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Апаратът е последно поколение за многофункционална употреба Натоварен и с всички възможности за качествен скрининг, подчерта Гецов. Февруари, март и април организираме безплатни прегледи с апарата. Прегледите са следобедни – води се от лекар със специалност поне 20 г в сферата и млад специалист, който да придобие опит. Изисква се предварително записване, часовете са между 14 и 16, като повече информация за графика на прегледите можете да откриете на сайта на лечебното заведение - https://isul.eu/newsd.html?nid=412.

 Не мога да кажа, че българите като цяло са по-отговорни по отношение на профилактичните прегледи. Все още у нас липсва всеобхватна система за скрининг на рака на гърдата. Затова решихме да направим каквото можем, за да хващаме заболяването в най-ранен стадий –

Профилактичните прегледи трябва да започват с мамографско изследване след 40-45 -годишна възраст. За съжаление, не всички жени, които се разболяват от тази болест, са след 40-годишна възраст. Не всички с този проблем са подходящи за мамография. Целта ни е с безплатните прегледи да изпреварим събитието – развитието на заболяването. Ехомамографията е подходяща и за по-младите пациентки, каза още доцентът.

Най-лесно за жената сама да проверява гърдите си за бучки е по време на къпане. При промяна в структурата трябва да се обърне към специалист. Рак на гърдата може да се получи и при мъжете, но при жените случаите са много повече, подчерта експертът.