Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи, но не единодушно, трите бюджета.  Държавният бюджет е в представените рамки - 3% дефицит, 1.8% ръст на икономиката, 8.7% инфлация, запазени социални плащания и политика на по доходите на служебния кабинет, която е надградена, прецизирани капиталови разходи. Това каза финансовият министър Асен Василев след заседанието на Тристранния съвет, продължило близо 5 часа.

"Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди бюджетите на НЗОК, ДОО и законът за държавния бюджет", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"По точка първа за НЗОК не постигнахме единодушна подкрепа", каза още тя

Според нея е много добра новината, че държавата ще поеме разходите за инвитро процедурите.

Тя обясни, че държавният бюджет в бил подкрепен от всички присъстващи организации освен от КТ “Подкрепа".

“Продължава обсъждането за това как мерките за повишаване на събираемостта да не доведат до администравтни тежести за бизнеса", каза от своя страна председателят на АИКБ Васил Велев.

“За първи път от повече от 10 години подкрепяме бюджета за НЗОК, защото виждаме престуктуриране на разходите, защото има повече средства към доболничната помощ, така че хората да не се разболяват или да се открива заболяването в по-ранен етап", посочи още той.

Велев допълни, че първи приоритети за страната са членството в еврозона, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

“Три процента дефицит, без да се променя данъчната система, е много важен механизъм за постигането на тези членства", коментира още той.

От Българската стопанска камара посочиха като положително трипроцентовия дефицит, както и запазването на данъчноосигурителната ни система особено преди предстоящото членство на България в еврозоната.

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата посочи, че те подкрепят проекта за бюджет. Подкрепа дойде както и от КРИБ, така и Съюза за стопанска инициатива. 

“Всички измерения на този бюджет ще ги коментираме тепърва. Бюджетът бе подкрепен от КНСБ с известна тревога и под условие. Тревогата е свързана с необходимостта от укрепване на пенсионния модел и следването на неговата философия, която през последните години бе систематично разрушавана в парламента, но условието ни е да направим така, че минималното обезщетение за безработица, да е равно на прага на бедност“. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му от КНСБ отчитатат, че общото увеличение на заплатите, е на 12-13%, като една голяма част, около 40% от тези средства, идват като наследство от предишните години.

Според думите му трябва да се добавят и още 167 млн. за увеличение на заплатите в БНР, в училищата, в НОИ и системата в МФ.