Военномедицинска академия - ВМА няма да дава допълнителна информация или специален брифинг след кончината на Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Българската патриаршия съобщи за кончината на Негово Светейшество Българския партиарх и Софийски митрополит Неофит и благодари на ръководството, лекарите и медицинския персонал за грижите в последните месеци.

Патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст в болничното заведение на 13.03.2024 г. в 22.22 часа от полиорганна недостатъчност след продължително боледуване, а състоянието му се е влошило рязко в последните часове преди смъртта му. 

"Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa "Анестезиология и интензивно лечение", на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх", благодариха от Българската православна църква – Българска патриаршия.