Христо Иванов, съпредседател на ДБ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 28.07.2023 г. 

Илиана Беновска: Здравейте, "Цялото кралско войнство“ ПП-ДБ! На добър час! Тръгвате към най-трудния връх за изкачване - К2 в законността! Въпрос към всички: кое е онова, историческото, с което ще запишат вашата промяна в историята на България? Да го екстраполирате, защото това е нещо нечувано и невиждано? И, дали, ще имате силата, как да кажа, да подобрите кадровия капацитет, морала, правилата, всичко онова, в което е обрасла съдебната система цели 30 години?

Христо Иванов: Знаете ли, ние се намираме в началото на процеса! В този смисъл сме под върха, в базовия лагер!

Илиана Беновска: Г-н Петков знае!

Христо Иванов: В този смисъл ми се струва твърде рано да говорим за история, записи в тях. Предстои ни много работа в изключително сложна политическа ситуация. Ние нито сме наивни, нито сме се главозамаяли. Важен е този момент, но той е толкова важен, колкото ще бъде добър крайния резултат! Така че, нека, тези въпроси да ги оставим за по-нататък!

Илиана Беновска: Но, все пак, кажете най-важното!

Илиана Беновска: Може ли, г-н Иванов, да направя едно предложение към вашите промени - сещам се за 24 май! Вие, сигурно, г-н Иванов, особено ген. Атанасов си спомня, че едно време ни закичваха с едни ленти "отличник“. Дали, това сте го вкарали в промените на самия празник - да ходим всички с такива лентички закичени?

Христо Иванов: Уважаема г-жо Беновска, аз оценявам Вашата ирония и шега! Но, знаете ли, това, което искаме да заложим, е сериозно подобряване на резултатите от матурите. Не знам, дали, сте обърнала внимание каква е ситуацията с матурите!

Илиана Беновска: Ужасна е!

Христо Иванов: Това е погром и този погром ще има поколенческо значение за България, ако нищо не направим!

Илиана Беновска: И?

Христо Иванов: Извеждането на темата за културата и науката като стратегически национален приоритет, има такъв текст! Заедно с 24 май, не е просто смяната на един тържествен ден с друг, а е опит ние да заложим посока на политическо развитие на страната и да изведем този приоритет преди всички останали. Защото всички разбираме, че без това не може да има истинско развитие. И, ако повече отличници имаме, това ще бъде за всички най-добре!

Илиана Беновска: Тогава вън от шегата, сериозно. Г-н Петков знае, К2 правим кампания за образованието, това е сериозно! Аз имам 4 деца отличници! Трябва да се полага грижа! Къде ви е програмата за преструктуриране, осъвременяване, осмисляне и ред други работи? Вие имате 2 деца, г-н Петков има 3. Къде е грижата не само на училището, но и на семейството? Вие много добре знаете! Къде е това или само си дърдорим?

Христо Иванов: Вижте, отваряте много голяма тема! Преди това да отговоря на колегата!

Илиана Беновска: Не, отговорете ми, това е важно! Иначе двойките в Плевен или Пловдив бяха, ще станат повсеместни! Това не е шега!

Христо Иванов: Политиките, насочени към подкрепа за семейството, за ранната детска грижа за въпрос на комплекс, чиито отговори може да видите и в управленската програма. Това, което правим, има своята проекция както в управленската програма, така и в бюджета, който вчера беше приет. Това не са отделни символни действия, става дума за цялостен курс. И това, че акад. Денков е премиер на България точно в този момент не е случайно съвпадение!

Илиана Беновска: Голям праз! Той нищо не направи, като беше министър на образованието!

Христо Иванов: Нека да не го превръщаме в диалог!

Илиана Беновска: Аз Ви казвам!