Беновска започна разговора с това, че анонсът на Христанов в предаването е - “Нова ПП може ли и как да успее?" - визирайки “политическа партия", а не партия “Продължаваме промяната". “Получи се като че ли правите нова “Продължаваме промяната", така ли е?" попита водещата. Христанов отговори, че не е. Той сподели, че е бил с “Продължаваме промяната" от самото начало, но авторството принадлежи на Василев и Петков. Беновска попита Христанов защо е напуснал партията, а той отговори, че не желае да се ангажира със скандали и негативното говорено, което е било след последните избори. “Дадох си сметка, че не може само с отрицателното говорене и вотът на ядосаните. Истинското призвание на една политическа сила е да единява хората и да създава перспективи, а не да обещава кой ще влезе в затвора. След последните избори категорично се видя, че това не е просто моя позиция, а на още 350 000 души, които 2021 година гласуваха, а на последните избори - не" заяви Христанов. Беновска отбеляза, че на първите избори ПП не е успяла да се регистрира и е използвала чужда регистрация за изборите. Христанов коментира, че понякога това е необходимото зло, когато се бърза за избори и не може да упрекне обстоятелствата, които понякога го налагат. “Ако има нещо, към което съм безжалостен е, че не може постоянно да идва някой, който се е откъснал от българската действителност и който учи една от най-старите държави в Европа на модерна демокрация, без да има фундаментално познание. Не говоря за ПП. Този модел се повтаря постоянно с нови източници на подобно просвещение - как се прави демокрация в Германия, Англия, САЩ, но забравят, че първият български владетел, който е оземлил гражданите на държавата, за да може да изкорени бедността и който е изравнил правата на всички етноси и народи в своята държава, е Крум - 400 години преди Магна Харта, което е началото на конституционалността в света. Не забравяйте, че вие произхождате от една от най-старите държави в света и трябва да се смирим пред тази история и да я ползваме с уважение и достойнство и да проектираме историческото си наследство в бъдещето" заяви Христанов.

Беновска подари на Иван Христанов новата тениска на “Беновска пита" - “В България се кълна!", защото всички политици се кълнат в държавата, но дали е така - трябва да видим. Тя сподели, че преди това са подарявали тениска Харвард, с която Тошко Йорданов е излязъл в НС за закачка с Промяната.

Христанов сподели, че е баща на три деца, предприемач над 20 години в областта на финансите, храните и инвестиционните фондове, дарител, вярващ в държавността и в това, че трябва да бъдем смирени. “Смирени ли сме като вчера одържавихме с 200 пристанище “Росенец" и почти сме на ръба на скъсването на най-тънката връзка между нас и Русия?" попита Беновска. Христанов потвърди, че може би това е най-тънката връзка, но трябва да се обърнем към дебелите - култура и история - и там да търсим решение. Беновска обясни, че остават само нишки, а Христанов подчерта, че най-тъжното е, когато

има отказ от културата и историята и това означава, че не можем да създадем бъдеще. “Когато става въпрос за държавна инфраструктура, противно на очакванията, че това е един вид неикономическо, не е религиозно и икономическо да се одържавява държавна структура, аз вярвам, че критичната инфраструктура трябва да бъде държавна, доколкото тя изпълнява държавни функции или трябва да има механизми за бързо осъществяване на държавен контрол върху нея, защото когато имат критична инфраструктура, контролирана от частни лица, те могат да вземат страна и тя да е против държавата" заяви Христанов.

Беновска пожела да изгледат отговора на “Лукойл" за одържавяването на “Росенец", който съдържа смисъла, който Христанов заяви.

Беновска напомни, че почти 30 години държавата не си е мръдвала пръста да събира данъци от “Лукойл", а печалбите са се изнасяли навън и не са подавани данъчни декларации допреди 2 години. Христанов коментира, че е имало изказвания от Атанасов от ПП/ДБ, че има контрабанда, след това е имало изказвания от Василев, че не виждат причини да предприемат мерки, което е проблем, защото се създава шум и гражданите не могат да разберат какво се случва. Той заяви, че когато и където е виждал контрабанда се е опитвал да я спре и когато се установи такова нещо, трябва да се подходи внимателно, защото и почтените търговски интереси се увреждат изключително лесно.

“Каква ще бъде вашата политика по отношение на Русия? В България е пълно с русофили" попита Беновска. Христанов отговори, че особено България, с много стари исторически връзки, намираща се между два континента, е отговорна към своите граждани и трябва да поддържа стабилни дипломатически връзки, които са насочени към нейното население. “Днес, ако можем да върнем темата за мира в Украйна, в най-добра позиция, международно призната, е президентът Ердоган и това не е случайно, защото той се стремеше да заеме добре издържана дипломатическа позиция. Той не заема позиция за САЩ или Русия, а си личи, че позицията е за Турция, която е оказа и силна геополитическа позиция. На нас това много ни липсва. Ние се разкъсваме между двете сили и ни липсва категорично отстояване на нашата позиция" подчерта Христанов.

Беновска припомни събитието, което наскоро е изправило МС на нокти - визитата на украинския президент Зеленски. Беновска сподели, че това е бил абсолютен фарс и си е мислила да му зададе въпроса на руски, но сигурно от НСО са щели да я изнесат на ръце. Тя подчерта, че България е дала ядрените си реактори за Белене на Украйна, оръжие и съгласие Украйна да стане член на НАТО, независимо, че Щатите и Германия са се дръпнали от последното, с аргумента, че докато се води война Русия - Украйна, това влизане в НАТО ще означава, че целият блок влиза във война. Христанов коментира позиция на Зеленски - “ако някой иска да прекроява границите на България, напада населението, изнасилва жени, убива деца - аз съм сигурен, че всеки българин ще отстоява

интересите, териториалната цялост и независимостта на България, така че толкова можем да кажем за позицията на Украйна". По отношение на посещението на Зеленски, според Христанов, страшното е било, че не са се задали въпроси. Той коментира, че въпросът на Зеленски към Радев - какво ще направи, ако някой нападне България - е останал без отговор, а има редица примери в историята на България за нападение от държави, които са били довчерашни съюзници. “Ние трябва да отстояваме българските интереси и териториална цялост. Изниква въпросът - как в съвременното състояние на българската армия можем да го правим и отговорът е, че ние спешно трябва да подобрим отбранителните способности и да изградим национално отбранителна доктрина, която не е просто - ние сме част от НАТО. Стигаме до отговор - добре, значи, очакваме Турция, Румъния и Гърция да ни пази през цялото време, разчитаме на НАТО, без да развиваме своите отбранителни способности, без да изграждаме собствено военно самочувствие, без нашата армия да е среда на иновации, развитие на бизнеса и науката. Трябва да започнем да говорим не за патриотизъм, а за родолюбие и къде е разликата. В продължение на последните 30 години патриотизмът се експлоатираше тежко за насаждане на разделение, а родолюбието предполага, че ние сме длъжни да насаждаме единение и когато говорим за общи интереси - те да са такива, а не кастови, на един вожд, който използва хората, за да постига свои лични цели" заяви Христанов.

“Кое ще бъде най-важното за “Единение"?" попита Беновска. Христанов отговори, че върховната им цел е благоденствие на България. “Искаме да напомним на политическата каста и сънародниците ни, че НАТО, ЕС и другите стратегически съюзи не са цел, а средство. Целта е благоденствие на хората ни. То се видя последните 15 години, в които ние сме в ЕС, но не виждаме нашата мечта за благоденствие" подчерта Христанов.

Беновска отбеляза, че Христанов е бил заместник-министър на земеделието в четворната коалиция на ПП и го попита по този повод - какво би запитал Кирил Вътев, настоящият министър на земеделието и следващ гост в предаването. Христанов заяви, че най-важният въпрос е как превръщаме българската земя в отредената ѝ в конституцията роля на национално благо - повод за национална трагедия и гордост. “Българската земя трябва да бъде върховен приоритет на всички политици и политически партии" подчерта Христанов.

Беновска го попита каква ябълка е в политиката - Христанов сподели, че остават центристи и не вижда подходящ цвят ябълка. Водещата подари на госта си зелената, с тенденцията да станат червена. Той от своя страна подари на предаването книгата “Страх" на Цветина Рангелова. Беновска подари на Христанов Конситуцията на Р. България със символично знаме и пожелание за успех.