Димитър Главчев, екс председател на 44 НС, председател на КК на ГЕРБ, в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ във https://www.facebook.com/iliana.benovska, в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 на 9-ти април 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ГЕРБ при Промяната

“Как се чувствате ГЕРБ в епохата на Промяната?" започна разговора Беновска. Главчев отговори, че на националния форум се е видяло, че се чувстват добре, макар и да са в опозиция и това понякога е здравословно. Главчев припомни, че по времето на Пламен Орешарски също са били опозиция, но това е период, който се пропуска услужливо и се твърди, че ГЕРБ 12 години са в управлението.

“Големите топки" на Петков и Василев

Беновска пожела да изгледат видео след спечелването на изборите от Кирил Петков и Асен Василев, в което тя подарява “големи топки" на двамата. Водещата обясни, че това е по повод изказване на Василев, че има “големи топки" и може да се яви на дебат с Бойко Борисов. Главчев сподели, че си е мислел, че Беновска е подарила Конституция на Кирил Петков, заради специалното му отношение към нея. Тя потвърди, че му е подарила.

Подаръци

Беновска подари и на Димитър Главчев “големи топки", за да успеят с решението си на 13-ти март на националния им форум да сформират правителство в сянка, да имат готовност. “Докато за едни тази метафора е пожелание, при нас сме доказали през годините, че е факт" каза Главчев. Беновска подари на Главчев и Конституцията на Р. България, придружена с български флаг. Той каза, че много от управляващите и най-вече фронтменът на Продължаваме Промяната Кирил Петков се нуждаят от такъв подарък и по повод неговото специално отношение към Конституцията.

Меморандумът

Водещата пожела да изгледат какво се е случило след като Борисов е излязъл от следствието и е хвърлил бомба за меморандум.

Беновска: Г-н Кирил Петков, за какви капитали, влияния и лица е отворена "вратата“ на "Промяната“?

С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд долара с Gemcorp Capital Management Ltd. - Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation - Майкъл Хюит?

Интересен детайл е, че подписването бе "укрито" от медиите, а обикновено щедрите на публични изяви управляващи, този път скромно замълчаха. Гигантската инвестиция бе отчетена със скромно прессъобщение, пуснато постфактум.

На 28.3.22-ра, експремиерът Бойко Борисов излезе от СГП, където го разпитваха рекетирал ли е екс-хазартния бос Васил Божков. Борисов не се самозащити рекетьор ли е, или не е рекетьор. А хвърли тайнствена бомба!

Медия: За какво Ви питаха?

Бойко Борисов: За какво ни питаха ли?! Че - докато се тълпите тук - още половин милиард, днес, заяви правителството! Още миналата - седмица половин милиард, по-миналата - половин милиард. И, вие, докато се тълпите тук - вече милиард и половина, за по-малко от 30 дена.

Медия: За какво?

Бойко Борисов: Мен ли ме питате за какво?! В същото време - меморандум за милиарди с неясни компании, подписан в Гранитна зала на Министерски съвет! А, вие, прекрасно знаете, че след подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, за което се е говорило. Така че благодаря, че сте дошли!

Да видим дали довечера в новините ще има за новия половин милиард?! И само за 30 милиард и половина нови дългове с 3 пъти по-високи лихви! Тези лихви ще минат половин милиард за година, накрая. Така че докато вие изпълнявате заръката на деня, в петък, в МС в Гранитна зала, в присъствието на Кирил Петков се подписа за милиардна сделка меморандум! Оправданието на Асен Василев, вчера, по "Нова телевизия“, беше, че той не трябвало да проверява, защото имало човек от американското посолство! А службите къде са?

Илиана Беновска: Вие няма ли да сезирате прокуратурата за тези договори?

Бойко Борисов: Никога! Никога!

Това, за което говори Бойко Борисов, се е случило в МС на 23.3.22-ра. Там, по "весели чорапи“, се е подписало следното:

Уважаеми гости, уважаеми колеги, в присъствието на министър-председателя Кирил Петков се подписа меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката от една страна и Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation от друга. Меморандумът регламентира сътрудничеството между страните, относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика. От страна на МЕ подписва министър Александър Николов, от страна на Gemcorp Capital Management Ltd подписва Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор, от страна на IP3 подписва Майкъл Хюит, изпълнителен директор.

Кирил Петков: Искам да поздравя страните за подписаното писмо за намерение! Това за България е голяма стъпка! Защото очакваните инвестиции, които тези двама партньори, е над 1 милиард американски долара!

Главчев каза, че вчера е имало продължение по време на блиц контрола. Зададен е въпрос от Десислава Тодорова, ГЕРБ - с кой ДжемКорп е сключен договор - с този, който има руски капитали или този, който е холдингова структура на същата фирма, но отговор не са получили. Беновска каза, че Кирил Петков е решил да даде случая на ДАНС, но това е “след дъжд качулка". Главчев коментира, че Петков нарича меморандума “просто писмо".

Кирил Петков от парламента 8 април за Джемкорп

Десислава Трифонова: Г-н министър-председател, с Вашия английски би следвало вече да сте прочели статиите във "Файненшъл таймс“ и "Ройтерс“ относно Gemcorp и в тази връзка бих искала да Ви попитам следното нещо. С коя точно Gemcorp Вие подписахте меморандум? С Gemcorp Capital Management, за която първоначално изтече информация от МЕ или с Gemcorp Holdings Limited, както самата компания твърди. Тоест с руската Gemcorp Capital Management или с офшорката Gemcorp Holdings? Защото втората компания, която твърди, че е подписала меморандум с Вас, е офшорка, регистрирана в Джърси. А документите на офшорката в Джърси показват, че е свързана с офшорка на Кайманите и с компания в Женева. Така че, ще Ви помоля да отговорите на този въпрос!



Кирил Петков: За да успокоя опозицията – това, което ние подписахме, е просто писмо за намерение за инвестиции в България. Няма никакъв задължителен ефект по никакъв начин. Когато подписахме това писмо за намерение, ние проверихме дали имат руски инвеститори в този момент. В този момент те нямат руски инвеститори. Освен това в момента съм разпоредил пълна проверка, за да видим 5 години назад какви инвеститори са имали, за да можем да вземем решение дали да се пристъпи напред. И мога да Ви уверя, че няма да подпишем никакъв договор, който ще е конкретен, ако имаме дори и най-малките съмнения!

“Така ли се подписва документ за 1 млрд, когато си начело на правителството? Не трябваше ли първо да се обследват тия фирми, да се направи подбор и след това да се вземе решението и дори да има разрешителна санкция, ако не поне от МС, то задължително от НС?" попита Беновска. Главчев коментира, че е трябвало да има разглеждане на това “просто писмо" и участниците в писмото - ДжемКорп, както и да има работа на службите. “Има зададен въпрос към трите служби, които могат да имат отношение по това просто писмо - ДАНС, ДАР и Служба “Военна информация". Има отговор от ДАР, че няма проверка по случая, никой не е поискал към 4-ти април, същият отговор е получен и от Служба “Военна информация", която стана много актуална по повод случая с кораба в Мариупол. Отговор от ДАНС няма, дано да работят, да има проверка, но след като премиерът казва, ДАНС са на директно подчинение на министър-председателя, така че сигурно проверяват, но всичко това се случи покрай незаконното задържане на Борисов, определено от съда като незаконно. СГС отказва да се произнася по законността на задържането на бившия премиер Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов, тъй като компетентният орган прокуратурата се е произнесъл. Влизаме в казуса върховенство на закона, правова държава, но там са много дълбоки водите и няма да ни стигне времето, за да характеризираме поведението на премиера Кирил Петков" коментира Главчев. Той продължи, че покрай зрелищното задържане е минала срещата в Гранитна зала за разписване на това “просто писмо".

Дълговете на България

Главчев добави, че в същата седмица е бил изтеглен дълг за 500 млн, следващият понеделник още 500 млн и трети опит е бил направен за такъв дълг, който не се е състоял, поради липса на интерес от участващите. Екс председателят на 44 НС каза, че си струва да се припомни колко дълг са емитирали правителствата след ГЕРБ - миналата година са 3 млрд, сега още 1 млрд, а за периода ноември-април от фискалния резерв са изтекли близо 6 млрд - общо 10 млрд, които някъде са отишли. “Ако се сетим за едни 8-10 млрд, които се губят и от корупция... ако са ги намерили, значи онези 8-10 млрд и емитираният дълг и липсата във фискалния резерв - значи 20 млрд някъде са отишли от ноември месец досега. Това е потресаваща сума. Много съм притеснен за състоянието на финансовата и фискалната система" коментира Главчев.

БНБ - Каримански и Гюров - Румъния

Той добави, че е много притеснително и това, което се случва с двамата управители на БНБ - единият вече бил получил заплаха по телефона от Румъния, което означава, че в Румъния има интерес кой ще е управител на БНБ. “Може ли да се заплашва депутат, председател на бюджетна комисия, да бъде заплашван и кандидат за управител на БНБ? Очакваме органите, които трябва да вземат отношение, да се самосезират. СГП мисля, че е самосезира, но е хубаво и МВР" каза Димитър Главчев. Беновска отбеляза, че Кирил Петков е публикувал в своя ФБ, че се е свързал с румънския премиер, за да помоли за съдействие при разкриването на извършителя. Главчев отбеляза, че не би трябвало премиерът да се намесва в работата на съдебната система, но може би имат опит с работата на Лаура Кьовеши, която доста свободно тълкува правото в Румъния. Беновска каза, че това ѝ е донесло слава и сега е европрокурор. Беновска припомни, че Гроздан Караджов, министър на РРБ, който се опитва да работи, но изглежда неговата работа става разменна монета кой ще бъде шеф на БНБ - Гюров или Каримански. Главчев сподели, че не е виждал вицепремиер да протестира пред НС, камо ли да се обвързва сигурността по пътищата с който и да е пост. “Такъв е характерът на коалицията. Тя събираше омразата към ГЕРБ. Най-вероятно, все още, но отслабва тази сплав и малко по малко се разпада и то има съществени причини за това. Отношението към Македония - видяхме какво каза Слави Трифонов, няма какво да се коментира" каза Главчев.

Планът за възстановяване и устойчивост

“Урсула фон дер Лайен дойде да прелее синергия на министър-председателя с плана за възстановяване и устойчивост или дойде да постави условие да дигнем дигата и Македония да прелее в ЕС?" попита Беновска. Главчев коментира, че е дошла, за да стимулира Петков по някакъв начин, който е бил с приповдигнато настроение при подписването на плана. Той продължи с това, че Петков е бил с особен пламък след срещата.

На 7 април 2022-ра председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен тържествено връчи на премиера Кирил Петков Плана ни възстановяване и устойчивост.

Кирил Петков: Искам да започнем тази конференция с едно голямо благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното присъствие днес и за предаването на Плана за възстановяване и развитие, който вече е финализиран. С този план, който е с размер над 12 милиарда лева и е близо 10% от нашата икономика.

Какво е обещала "Промяната“ от името на България?

Кирил Петков: Той дава наистина възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна промяна зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим потенциала на България за геотермали. Да използваме нашите минерални води за производство на електроенергия. Да реформираме върховенството на закона, чрез засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който може да стане разследващ прокурор и след това да се върне обратно, като съдия. Да реформираме антикорупционната комисия, която наистина да започне да работи. Да реформираме начина, по който провеждаме обществените си поръчки. Да фокусираме върху българските железници като основен начин за транспорт, като инвестираме в 62 нови влака и нови градски железници. Да инвестираме в образованието. Да инвестираме в нови центрове за наука, технологии, инженерство и математика. Да модернизираме образователната инфраструктура. Да реформираме предучилищното и училищното образование. Нови инвестиции в изследвания и иновации. Да инвестираме над 1,3 милиарда в икономическа трансформация. Да помогнем на нови, стартиращи иновативни компании да стартират в България. Да подкрепим съществуващите да се модернизират. Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България! Благодаря, сега искам да дам думата на г-жа фон дер Лайен!

Главчев коментира, че психолог трябва да анализира поведението на премиера, но се вижда пламъкът в очите на Петков, когато се споменават числа с много 0. “Не е същото, когато го говори финансовият министър Асен Василев. Има едни филмчета, в които се въртяха доларчета в очите, но най-вероятно приповдигнатото настроение идва от прословутите батерии. Не знам кой не разбра, че ще станем номер 1 в света по производство на такива батерии, които са около 10 % от общата стойност на плана за възстановяване и устойчивост" каза още Главчев. Беновска отбеляза, че на ДПС им е любима тема Иво Прокопиев, който ще бъде владетелят на завода за батерии, според тях. Главчев коментира, че любима тема в НС на едните е Иво Прокопиев, а на другите Делян Пеевски и постоянно има състезание.

Коалиция ГЕРБ - ДПС

Беновска припомни, че Вежди Рашидов преди 2 седмици в “Беновска пита" е дал идея, а Станислав Анастасов я е приел - да се преговаря за възможна коалиция ГЕРБ-ДПС. “Не съм чул за тази идея. Много не я ѝ приветствам. Ние имаме решение да не правим с БСП коалиция на национален форум, не сме дискутирали други политически партии. Най-естественото е да правим коалиция с партия, която е близка по идеология, тъй като виждате какво се случва, когато се съберат партии, които нямат никаква идеологическа база. “Слави Трифонов ли Ви става близък?" попита Беновска, а Главчев каза, че не мисли и има партия, която е член на ЕНП и едва ли някой помни, че ДБ е член, защото не се държи като такава. “Трябва да се търси дясна идеологическа основа и всички партии се събират, за да подобрят живота на българските граждани. Ако не се случва това - няма никакъв смисъл от всякакъв вид коалиции. Ние сме доказали, че сме го подобрявали 12 години, но в тези 12 години имаше година и половина, в която управляваше Пламен Орешарски" каза Главчев.

Украйна

Беновска отбеляза, че Главчев ще ходи на планина и по повод облеклото си екс председателят на 44 НС заяви, че не заради Украйна е облечен така, но е изцяло съпричастен към случващото се там и отрича агресията на Русия, която е една от най-големите сили в света, срещу една държава, която с нищо не ги предизвиква. Беновска каза, че има разнобой в общественото мнение. Главчев изрази почуда, че има разнобой, при положение, че някой нахлува в друга държава.

Бойко Борисов

“Бойко Борисов, може ли да е българският Чърчил и да каже: Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот и трябва да се обединим и да си намерим националните приоритети и да се върне на бял кон?" попита Беновска. Главчев отговори, че сравнение с други политици е неуместно, Борисов е доказал какво може да прави, с ареста изведнъж са се изпарили кюлчетата и пачките от чекмеджето и сега може би в чуждо чекмедже ще бъдат търсени. “Всички са на мнение, че след тази акция са му изписали вежди и то се вижда, че чак вчера от други партии искаха да бъдат арестувани, за да им се вдигне рейтингът" коментира още Главчев.

Тениска Харвард

Беновска подари на Димитър Главчев тениска Харвард и пожела на събеседника си да има повод да я облече в чест или в борба срещу това правителство. Главчев каза, че правителството само си се бори.

Така завърши разговорът между Димитър Главчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" във https://www.facebook.com/iliana.benovska, в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти април 2022 г.