21 юли 23-та

След като около 30 години се "гушкахме“ с Русия чрез Вальо Златев, "Лукойл“  - нито им събирахме данъци, изнасяха си печалбата, владееха медиите – днес им "врътнахме кранчето“ и 49 НС побългари руското, на "Лукойл“, пристанище "Росенец“.

Росица Кирова: Алинея 2, която казва, че НС може да реши по изключение - двете гласувания да се проведат в едно заседание, първо изречение. Второто изречение казва, че тази разпоредба може да се приложи само, ако по време на обсъждането не са направени предложения за изменение или допълнение на законопроекта. Не са направени предложения за изменение или допълнение на законопроекта, а не заявки за предложения.

Ще ви зачета, разбира се и откъса от експресната стенограма, в която г-н Цончо Ганев прави следното изявление: "Истината е, че се прави нещо, което да угоди изцяло, предварително, да се докажат определени лидери на определени политически партии колко предани евроатлантици са. Точно затова, ние, от "Възраждане“ ще направим съответните промени и предложения за промени между първо и второ четене, за да може това безумие да бъде спряно!“.

В случая, защото, когато говорим за такава дейност, която иска да се направи, трябва да започнем и да свършим. В случая: "безумието, което трябва да бъде спряно“, не съдържа в себе си причината, поради която вие цитирате, давате заявление за поправки, съдържа политически мотив и прилича на политическа декларация. Няма никаква конкретика и няма направено предложение за изменение или допълнение. Това е причината, поради която , г-н Ганев, ако бяхте направил предложение за изменение на някой член и бяхте заявили, че ще се случи между първо и второ четене, нямаше да имам правото да предложа на гласуване процедурата на г-н Хамид. Подлагам на гласуване предложението на г-н Хамид за гледане на второ четене на законопроекта, който гласувахме току-що на първо четене. Гласували 167 народни представители, "за“ 136, 29 "против“, 2 "въздържал се“. Предложението е прието!

Георги Гьоков: Аз да не вземам процедура, г-жо председател, а просто да Ви обърна внимание, че другия път, ако някой заяви от трибуната, че ще направи предложения между първо и второ гласуване, сигурно, като четете тук някакви мотиви от правилника или ги измисляте вие, ще поискате да Ви ги връча още на първо гласуване писмено предложенията! Тогава, може би, няма да има  значение, че има между първо и второ гласуване 3, 5, 7 или еди-колко си дни! Аз съм учуден от колегите от "Възраждане“, никой не гласува против това предложение! Оставете ги тези хора, те и без това си правят всичко, което си искат. Поне да им покажем, че има и друго мнение! Призовавам ви, гласувайте и всички други гласувайте! Защото днес прекалихте отвсякъде! Ама, отвсякъде прекалихте! Първо, си вкарвате точки каквито искате! Второ, ги гласувате както си искате и сега с това - вече капак! Ами, престанете с тези работи! То бива, бива, ама не бива  такива неща да се правят! И после ще ми говорите за конструктивизъм и обективизъм! ГЕРБ ги знам, четири години и повече им сърбахме попарата. Ама на вас, дето се пишете на демократи, ви се чудя на акъла. Защо си мислите, че само вие сте прави и другите нямат право на мислене и на мнение! Г-жо председател, каквото и да ми казвате, оплескахте много яко работата!

Хамид Хамид: Доклад относно второ гласуване на закона за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия дестабилизиращи положението в Украйна.

Параграф 1 – преходните и заключителни разпоредби на параграф 2, т. 1: думите "в едномесечен срок от получаването на положителното решение на ЕК по параграф 3“ се заменят с думите "в едноседмичен срок“-  предлагам след края на изречението правим ново изречение със следното съдържание: " в двуседмичен срок от отнемане на концесията Министерството на транспорта и съобщенията поема оперативното управление на съоръженията“.

Никола Минчев: Ще подложа на гласуване редакционната поправка, направена от народния представител Петър Петров, която е в параграф 1: думата "едноседмичен“ да се замени с "четириседмичен“! Това е предложението на Петър Петров.

Режим на гласуване. Прекратете гласуването. 198 народни представители са гласували. 57 гласа "за“, 139 "против“ и двама "въздържал се“. Предложението не е  прието!

Сега предложението на г-н Хамид, също за параграф 1. Да се добави изречение : "в едноседмичен срок от отнемането на концесията Министерството на транспорта поема оперативното управление на съоръженията“. Това е предложението. Режим на гласуване. 196 гласували, 43 гласа "за“, 52 "против“, 1 "въздържал се“. Предложението е прието!

И сега подлагам на гласуване наименованието на законопроекта, параграф 1 - с вече приетата редакционна поправка, параграф 2, параграф 3, параграф 4 и параграф 5, гласуваме ги анблок. Режим на гласуване! Прекратете гласуването! 196 народни представители са гласували. 144 гласа "за“. 52 гласа "против“. Няма "въздържали се“. Предложението е прието с това и законопроектът е приет!

Така започна това.

След "Harvard law – Just kidding“ – тениските на Кирчо и Асенчо, "Беновска пита - Радио К2“ започна да подарява на политиците тениски "В България се кълна!“ Щото и Борисов, и Петков, и Радев – на лягане и на ставане все се кълнат, че управляват в името на България…

Излезе велика новина - Как изкуственият интелект може да вкуси и помирише напитки.

В момента има повече от 100 изкуствени интелекта в света - всички те са отлични в различни области - и именно тяхната комбинирана работа гарантира високо ниво на иновация и кулинарна революция, Кой знае какви нови и вълнуващи разработки ни очакват в светлината на новите разработки? По-вкусни напитки, печива, най-добрата рибена чорба или по-вкусни колбаси?

Беновска: Г-да Борисов, Петков, Радев – за България изкуствен интелект ли ви съветва как да я… ? Изкуствен интелект ли ще направи политическа и конституционна революция?!

Родила се първата в света енергийна напитка, разработена изцяло от изкуствен интелект. Човек може да се запита как изкуственият интелект е способен да вкуси, как може да замени човешкото възприятие, вкус и мирис?

Превеждането на човешкото усещане за вкус в изкуствен алгоритъм изглежда толкова нереалистично - от въведените цифрови данни - без да ги опитват на живо - как различните демографски групи възприемат вкусовете - какво харесват и какво не харесват (въз основа на възраст, пол, социално-икономически статус и местоживеене) ще харесат вкуса, мириса и текстурата на новия продукт?!

Беновска: Г-да Борисов, Петков, Радев – за България изкуствен интелект ли ви съветва как да я… ? Изкуствен интелект ли ще направи политическа и конституционна революция?!

21 юли 23-та

След като около 30 години се "гушкахме“ с Русия чрез Вальо Златев, "Лукойл“  - нито им събирахме данъци, изнасяха си печалбата, владееха медиите – днес им "врътнахме кранчето“ и 49 НС побългари руското, на "Лукойл“, пристанище "Росенец“.

Така започна това.

19 юли 23-та

Ще "побългарим“ руското, на "Лукойл“, пристанище "Росенец“ – предложение на ДПС, ГЕРБ, ПП/ДБ.

Кирил Петков: Контролът на българската държава в пристанище "Росенец“. Нашето предложение ще прекрати концесията на пристанище "Росенец“, която беше удължена от служебното правителство с 24 години без мотиви. Вярваме, че контролът върху това пристанище е ключов за българската държава и контролът върху всички ключови инфраструктури трябва да бъде под контрола на България!

Особено тези по границата. Знаете, в миналото винаги е имало съмнения какъв е контролът върху това пристанище. Наша голяма цел е влизането в Шенген и това е голяма, ясна стъпка в тази посока. Министерството на транспорта вчера ни каза, че може да оперира това пристанище. Няма да има никакви проблеми с неговото опериране. Вместо да има концесионни такси ще има приходи от оперирането на пристанището изцяло в български контрол. Тази стъпка е разбира се и в съответствие с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу войната. По този начин ние заявяваме, че Шенген е наша национална цел, че оттук нататък няма да се предават български ключови обекти без мотиви и да се удължават с неясни цели! И това е подхода, който това правителство и този Парламент ще продължи!

Атанас Атанасов: Вижте, ние от години говорим за това, че българската държава трябва да възстанови контрола върху това пристанище "Росенец“! И сега, когато Русия обяви България за вражеска страна във войната, която води в Украйна, предприемаме действия за това да се ограничат възможностите Русия да използва българска инфраструктура, която да снабдява с финансови средства Русия. Това е основната цел на това нещо, което предприемаме. Защото имаме данни и е публично известно, че освен всичко друго, след като българската държава няма контрол върху това пристанище, там минава контрабанда. Определена част от нефта, който се внася, не се декларира пред българската държава и приходите, които реализират концесионерите, отиват за подпомагане на Русия във войната.

Медия: А кога точно ще започне прекратяването, пише едноседмичен срок, така ли?

Кирил Петков: Да, даваме си абсолютно къс срок, защото вярваме, че Министерството на транспорта е с пълните възможности да оперира това пристанище и наистина няма смисъл от забавяния, щом сме взели това стратегическо решение, то ще бъде изпълнено!

Бойко Борисов: Аз мисля, че колегите трябва да поработят малко върху "не-коалиционната“ култура! Защо? Вчера имахте доста дълга среща с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанасов, Мария Габриел, колегите от ДПС Цонев и Пеевски, относно тези няколко решения. Предложението беше на нас, ДПС и ДБ! Не само относно "Росенец“, да им припомня, щом толкова са бързали да се покажат, което е грешно. Именно, такива важни решения показват силата на една "не-коалиция“ да взима важни решения в полза на държавата. Днес трябваше да внесем всички с подписите си тези предложения. Щом толкова бързат, нека да кажа, че в нашите предложения, на колегите от ДБ, ДПС и нас, влизаха и предложенията за транспортните тръби, и за фигурата на особения управител. Сиреч да поемем държавата целия контрол. Яростна съпротива имаше от ПП относно тръбите и особения управител. Не знам защо. И сега чувам по вашата телевизия, че Кирил Петков ме призовава да го подкрепя за нещо, по което ние вчера сме спорили колко по-голям да му е мащаба. Но да речем млади са, учат се, ще се научат на "не-коалиционна“ култура! Защото, вчера, по управленската програма финализирахме всичко. На базата на нея следващата седмица ще си подпишем и едно споразумение, така, както Христо Иванов иска за този механизъм, включително и за това как ще се обявяват подобни решения. Защото те са в полза на трите партии, на трите коалиции. В полза на България, в полза на обществото, в полза на цялата наша програма. И когато има успех, той има много бащи, както в случая се оказа. Но може и да не е успешно. Затова е хубаво след подобни решения да се излиза съвместно, или с прессъобщение, или с изява както в случая. Няма против Кирил Петков да го съобщи, не ме разбирайте грешно. Но да разкаже това, което вчера сме правили, за да може и трите коалиции, партии да кажат, да имат възможност какви са им били съображенията, за дерогацията, продължаваме ли да ползваме руски петрол, на какви пари, откъде влиза, какви количества, борбата с контрабандата. Всичко това беше говорено вчера. И щеше да стане много красиво да го обявим заедно, след внасянето с подписи в пленарна зала.

Решението е взето. Сега нека експертите, министъра, нашите депутати, които са специалисти по тази тема разумно, спазвайки закона да го направят!

Медия: Президентът напомни, че по времето на ГЕРБ е дадена концесията!

Бойко Борисов: Грешите! Проверете си!

Аз винаги съм твърдял, че ролята на президента, като институция, е обединяваща. Той вече трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство. Някак си му хареса две години и половина еднолично да управлява. Ние знаем, че правителството не е идеално. Ние знам какви щети нанася това управление на всяка една от партиите. Затова дори механизъм или коалиционно споразумение не можем да подпишем. Но е безспорен факт, че обществото се успокоява.

Безспорен факт е, че особено във външнополитически план работим много добре.

Ние знаем колко е трудно, диаметрално противоположни партии. Но в същото време конституционната реформа, която възнамеряваме до нова година да е факт. Възнамеряваме дотогава да са избрани ВСС в съответните колегии. Да бъде избран нов главен прокурор. Неща, които хората чакат от 20 години. Така че ще понесем щети, макар че от изследванията, които излизат, се вижда, че хората са търпеливи. По-добро от това трудно може и по-точно не може да се сътвори!

Медия: Ще подкрепите ли инициативата за отнемане на концесията на "Лукойл“?

Делян Пеевски: А на кой е тази инициатива, за да я подкрепим?

Медия: Вие кажете, били ли сте заедно с г-н Цонев на тази среща?

Делян Пеевски: Това е инициатива, която изработихме заедно с ГЕРБ, ДБ веднага се включиха. ПП умуваха, казаха, че после ще я подкрепят. А днес с изненада забелязвам, че това е тяхна инициатива. Това не е така. Това е наша стара идея. Тя се прие навремето, но беше с едни ограничения за "Росенец“ и не се случи. Държавата нищо не направи по време на служебните кабинети по тази тема, имаше пълно бездействие с отнемането на "Росенец“. Затова сега направихме следното, дадохме на министъра едноседмичен срок, след като се приеме от Парламента, "Росенец“ да бъде отнет от "Лукойл“ и да приключи безконтролната врата, когато няма никакъв контрол от страна на държавата върху вноса и износа на горива! Държавата да направи истински контрол!

Чакаме сега за особения представител, ПП умуват за това нещо! Не знам точно какво умуват, това е тяхно решение. Днес внасяме всички заедно проекта за "Росенец“. Разбрахме се, всички заедно ще го внесем, подписваме го в момента, за да се приключи безконтролния внос и износ от държавата. И реално, чрез "Лукойл“ се финансира войната, според нас. Това трябва да се спре! Държавата трябва да направи абсолютен контрол върху държавата. Не може една частна компания да притежава врата в държавната граница!

Медия: По принцип ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подкрепяте, заставате заедно зад общи закони. Вие искате ли, ще бъдете ли включени по някакъв начин в някои от точките по този механизъм, който ще бъде сключен от двете партии?

Делян Пеевски: Значи този механизъм си е техен! Единственото, в което ние ще се включим, е където има мнозинство от 160 народни представители за избор на регулатор, както е при ВСС, инспекторати, ние ще се включим в това нещо ние ще се включим. Другото си е абсолютно тяхно действие като коалиция, некоалиция или както се наричат?

Медия: Значи ДПС не е във властта?

Делян Пеевски: Не, ДПС не е във властта!

Медия: Но ще ги подкрепите в пленарна зала, така ли?

Делян Пеевски: Ние ще участваме в процеса за тези регулатори, където се изисква това мнозинство. Другите неща са изцяло прерогатив на управлението. Ние не участваме в тези неща. Още когато гласувахме, казахме, че даваме шанс на България да има стабилно управление, евроатлантическо! Нищо повече!

Медия: Конституционните промени на какъв етап са?

Делян Пеевски: В момента разговаряме да видим допирните точки. Щом сме готови, всеки си внася проект и вътре в комисията ги събираме.

Но президентът Радев пак "показа юмрук“.

Медия: Как ще коментирате идеята на управляващите да прекратят концесията на "Лукойл“ на пристанище "Росенец“? Те твърдят, че тя е удължена с 24 години от служебното правителство без мотиви1

Румен Радев: Първо, това е поредното прибързано и некоректно изказване на политически лидер. Нека да се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса кой даде на концесия пристанището на "Росенец“! Правителството на Бойко Борисов преди 35 години! Служебното правителство не е удължавало концесия. Просто 24 години остават от концесията да бъде в сила, която служебното правителство не прекрати, защото водеше битка с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция, същите тези политически лидери. И предстои да видим дали това предложение на управляващите, което явно те ще прокарат, е в резултат на някакви корпоративни апетити, или кризисен пиар! Да забравим по-бързо кой ни докара посредниците за 30% по-скъп руски газ, "Джемкорп“, кой не премести регистрацията на "Лукойл“ още при редовното си управление от Швейцария в България! Служебното правителство свърши това, което трябваше да свършат редовните правителства. Служебното правителство само за 5 месеца събра данъци от "Лукойл“ 180 милиона – два пъти повече, отколкото всички редовни правителства преди това за 15 години. И аз се надявам, че са си направили оценка на риска какво има зад пристанището. Защото там има една голяма тилова база, на кого принадлежи тя, защо принадлежи на "Лукойл“, кога е взета от него, как след връщането на пристанището на държавата ще работи с тази тилова база, без която прехвърлянето на петрол към нефтохимическия комбинат е невъзможно. Така че аз се надявам да са си направили добре сметката и най-вече как ще се отрази това на цените на горивата у нас!

Медия: Г-н президент, на дневен ред ли са заявките, които дадохте преди време за промени в Конституцията, след като изглежда все по-вероятно да има редакция на основния закон?

Румен Радев: Вие как мислите, дали Парламент с ниско доверие и с ниска легитимност трябва да променя Конституцията! Нека да видим първо какво предлагат. В момента има мнозинство, но няма предложения за промени в Конституцията. Нека първо да видим какво предлагат!

Медия: Г-н президент, при какви условия напрежението между Вас и управляващите, което е очевидно, може да стихне? Може ли то да ескалира в навечерието на местните избори. Христо Иванов Ви сравни с Лукашенко и говорител на Путин. Дори към това се включи и Васил Терзиев, който е номинация на ПП-ДБ. Възможно ли е покрай изборите да ескалира напрежението?

Румен РадевАз не искам да слизам на това ниво на говорене, с епитетите, които те употребяват. Но явно г-н Христо Иванов прави всичко възможно да вкара в играта всички възможни карти, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели, предаде своите принципи и ценности. Знаете, че той извая целия си политически облик като борец срещу мафията, наречена от него "Борисов“ и срещу задкулисието, наречено от него "Пеевски“! В момента той не просто се прегърна с тях, той им слугува! Чувам, че щял да променя България за две години. Интересно с кого и как ще променя България. Защото г-н Иванов обилно, напоително ни говореше, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат санирани и държани за дълго време извън управлението. Днес той им подарява управлението и ще променя България с тях! Как промени г-н Иванов България за 8 месеца в управлението? Докара ни с 30% по-скъпа газ през руски посредници, докара "Джемкорп“ с руски капитал! Не задействаха проекта Александруполис – Бургас. Наложи се по-късно аз да сключвам споразумение с министър-председателя Мицотакис за това. Не преместиха регистрацията на "Лукойл“. Забатачиха напълно модернизацията на българската армия. Не придвижиха напред нито един проект. Не написаха нито един закон, редовно правителство 8 месеца, нито един закон по ПВУ. Така ли ще променяме България? А що се отнася до кандидата за кмет, вижте, аз мисля, че не е коректно да съдим за децата на ДС по техните родители! Това по-скоро е урок за хората, които дълги години осмисляха своето политическо битие с линчуване, и то жестоко линчуване на всички, свързани с ДС, а днес издигат точно такъв кандидат. Това всъщност осветлява двойните стандарти, които практикуват най-шумните представители на родната политика. Що се отнася до самия кандидат – за мен човек, който предава родителите си, ще предаде и родината си!

Аз очаквам правителството да отстоява българския интерес. Казах го и вчера. Време е правителството да се заеме на дневен ред българския интерес и проблемите на българите. По това ще съдя и за своето отношение към управляващите.

"Лукойл“ отговори на ДПС, ГЕРБ, ПП/ ДБ: Голословни са обвиненията срещу нас за контрабанда и други нарушения

Обвиненията, които представителите на някои политически сили отправят към "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД във връзка с концесията и функционирането на пристанище "Росенец“, са голословни и компанията възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация.

Дружеството винаги изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 година за срок от 35 години, и не вижда основания за неговото разтрогване.

Движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. Контролът, осъществяван от Държавата, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти.

Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи. Всякаква информация, свързана с дейността на терминал "Росенец“, народните представители могат да поискат от Държавна агенция "Митници“.

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД инвестира значителни средства, за да изпълнява често променящите се нормативни изисквания, и оказва пълно съдействие на компетентните институции при реализирането на правомощията им.

Държавните органи редовно извършват контрол и проверки на пристанищен терминал "Росенец“. Не са констатирани никакви нарушения или отклонения от условията на концесията или нормативните изисквания, което се потвърждава от съответните протоколи", пише още в прессъобщението.

Някак "замислен“ кандидатът на ПП/ДБ за кмет на СФ Васил Терзиев разшири спора с президентът Радев и му  "заби“ пилонът в Рожен:

"От няколко дни осмислям думите "безродник“ и "нихилист“, произнесени именно от един човек, който за мен олицетворява и двете. Човек, който би трябвало да е обединител на нацията, а всъщност е мегафон на чужда държава.

Той е и един от тези, които се опитват да заместят истинските просветителски инициативи и разбирането за модерен патриотизъм с евтин популизъм, бетониран в планините на България с над един милион лева (немалка част от тях държавни пари).

За перспектива: този един милион е сума, с която е възможно да бъдат направени четири игрища в училищни дворове, да се оборудват три СТЕМ центъра или да се ремонтират поне два покрива на български училища. Винаги съм вярвал, че постиженията на младите хора в науката, бизнеса и спорта, за които никога не се говори достатъчно, се издигат много по-високо от 111 метра пилон. И за чиито успехи е нужна много работа и инвестиции от всички нас.

Няма патриотизъм без борба, болка и саможертва. Няма никаква саможертва във фалшиви послания, кебапчета и ракийно-форумен патриотизъм. Патриотизъм за мен е да даваш личен пример с действията си и да работиш за бъдещето на нацията - за нейния икономически просперитет, за нейното просвещение, за въздигането на правилните идеали. Да даваш надежда, да градиш вяра в нашите способности. И да си готов лично да платиш накрая цената за едно по-добро бъдеще.

Нека не бъдем като безименния човек, а да изберем трудния и често нерадостен път на личния пример. И нека поколенията, които през годините са извървяли своя път в борбата с мрака, да не влизат днес в ненужни битки под претекст, че го дължат на децата си. Нека вече да оставят поколението на техните деца да реализира своите идеи и да градят своето бъдеще. Защото бъдещето е на тези, които ще живеят в него и то се създава СЕГА“.

А, някъде , от Брюксел срещу Радев се обади и премиерът и академик Денков:

18 юни 23-та

Медия: Г-н премиер, от няколко часа сте тук в Брюксел, дали Ваши колеги, европейски лидери обсъдиха позицията на България за войната в Украйна, евентуални различия между президентската институция и правителството? Какво Ви казват Вашите европейски колеги?

Николай ДенковНе, няма такива дискусии. Както обясних вече България има една външна политика и това политиката, която се формира и реализира от Народното събрание и правителството. Всеки има право на някакво мнение, политически, и президента включително, но България има външната политика, която е дефинирана в решенията на Народното събрание и решенията на Министерски съвет!

Успях да се видя и с канцлера на Австрия Нехамер и с Марк Рюте. Разменихме по няколко думи и двамата казаха - действайте по темите, по които сме разговаряли.

Трябва да си свършим домашната работа, да се приемат законите за КПКОНПИ, трябва да започне работата по конституционните промени, защото Нидерландия най-вече се интересува от борбата с корупцията. В същото време трябва да подсилим работата по границите като поканим експерти и от двете страни, за да видят какво става на място.

И докато в БГ се питаме Г-да Борисов, Петков, Радев – за България изкуствен интелект ли ви съветва как да я… ? Изкуствен интелект ли ще направи политическа и конституционна революция?!

Путин е в брониран влак за 74 млн. долара И СПИРА ЗЪРНОТО ОТ УКРАЙНА

Pycĸият пpeзидeнт Bлaдимиp Πyтин взима нaй-гoлeмитe мepĸи зa cигypнocт. Toй пътyвa cъc "ceĸpeтeн“ влaĸ, зa дa избeгнe изпoлзвaнeтo нa caмoлeти, ĸoитo мoгaт дa бъдaт cлeдeни c ycтpoйcтвa зa пpocлeдявaнe нa пoлeти.

Toвa cъoбщaвa бившият oфицep oт Фeдepaлнa cлyжбa зa cигypнocт нa Pycĸaтa фeдepaция Глeб Kapaĸyлoв, цитиpaн oт Вuѕіnеѕѕ Іnѕіdеr и Grееk Rероrtеr.

Cъoбщaвa ce, чe пpoизвoдcтвoтo нa ceĸpeтния влaĸ c 22 вaгoнa нa Πyтин cтpyвa oĸoлo 74 милиoнa дoлapa. Paзxoдитe зa пoддpъжĸa ce oцeнявaт нa пpиблизитeлнo 15,8 милиoнa

Bлaĸът paзпoлaгa c лyĸcoзни yдoбcтвa, вĸлючитeлнo гимнacтичecĸи caлoн – "вaгoн зa cпopт и здpaвe“, caлoн зa гpижa зa ĸoжaтa и мacaж, вĸлючвaщ нaй-cъвpeмeнни тexнoлoгии пpoтив cтapeeнe и пищнo дeĸopиpaнa тypcĸa пapнa бaня, eлeгaнтни cпaлни изиcĸaни вaгoн-pecтopaнти и ĸинocaлoн. Зaxpaнвaнeтo нa влaĸa e пoдcигypeнo oт дизeлoв eлeĸтpoгeнepaтop. Зa cигypнocт, влaĸът e бpoниpaн И oбopyдвaн c мeдицинcĸo и живoтocпacявaщo oбopyдвaнe.

Путин: Западът безсрамно се възползваше от зърнената сделка. Препродаваше зърното от Украйна

Руският президент припомни, че сделката е била насочена към намаляването на опасността от глад и подпомагането на най-бедните страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

САЩ обявиха нов план за военна помощ за Украйна, на стойност 1,3 милиарда долара, а руският президент Владимир Путин заяви, че Москва може да възобнови зърнената сделка, но само при едно условие - ако всички предварително договорени принципи за участието на Русия в тази сделка бъдат изцяло взети предвид и най-важното - бъдат приложени без изключение.

Руският държавен глава обвини западните страни, че открито са се облагодетелствали от зърнената сделка и са изкривили същността ѝ.

 

"Тъкмо поради това Русия пое определени ангажименти и съдейства за реализацията ѝ. Обаче въпросната "сделка“, публично представяна от Запада като проява на неговата "загриженост“ и като нещо "добро“ за най-бедните страни в света, на практика беше използвана за обогатяването на едрия американски и европейски бизнес, който изнасяше и препродаваше зърното от Украйна“, подчерта руският президент.

"Руският дял на световния пазар на пшеница възлиза на 20%, а украинският - на 5%. Тези числа говорят сами за себе си“, посочи Путин. "Точно Русия има огромен принос за глобалната продоволствена сигурност. Всички твърдения, че само украинското зърно изхранва гладуващите по света са спекулации и лъжи“, допълни той.

Президентът каза, че Русия е готова да замести украинското зърно на световния пазар както на безвъзмездна, така и на търговска основа. По думите му най-важно е да се премахнат санкциите, които пречат на достъпа на руско зърно и торове до световните пазари.

Същевременно Пентагонът разкри подробности за новата военна помощ за Киев. Тя предвижда доставката на четири ракетни системи за противовъздушна отбрана, противотанкови ракети, артилерийски боеприпаси, оборудване за разминиране и дронове камикадзе.

Тази помощ "изтъква постоянния ангажимент на САЩ да откликват на спешните нужди на Украйна, като предоставят основни ресурси в краткосрочен план и същевременно осигуряват трайната способност на въоръжените сили на Украйна да защитават територията на страната си и да отблъскват руската агресия в средносрочен и дългосрочен план“, заяви още Пентагонът.

Оборудването няма да бъде доставено на фронтовата линия скоро, тъй като обявената помощ попада под егидата на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, в рамките на която САЩ предоставят оборудване от отбранителната промишленост или от съюзници, а не вземат директно от арсенала на американските въоръжени сили, отбелязва АФП.

Беновска: Г-да Борисов, Петков, Радев – за България изкуствен интелект ли ви съветва как да я… ? Изкуствен интелект ли ще направи политическа и конституционна революция?!

Аз съм Беновска. И питам