Първият тур на местните избори приключи. Протоколите бяха обработени на 100% от Централната избирателна комисия. Битката в столицата обаче ще се решава на балотаж. Столичани ще трябва да избират между Васил Терзиев, издигнат от местната коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София", и Ваня Григорова, издигната от местната коалиция "БСП за България". 

След първия тур Васил Терзиев получи 31,80% от гласовете, а Ваня Григорова - 21,59%. През вчерашния ден лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заявил, че ИТН ще подкрепи Ваня Григорова на втория тур в София. Новината обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

Днес тя заяви на пресконференция, че "БСП се завръща в местната власт". Тя определи резултатите като "добри". Нинова призова хората да излязат и да гласуват отново на балотажа. 

Пресконфернеция даде и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това бе първият негов коментар след загубата на Антон Хекимян в столицата. Кандидатът на първата политическа сила в 49-ото Народно събрание остана трети в кметската надпревара. Борисов не зае конкретна позиция за това дали ГЕРБ ще подкрепи Григорова на балотажа в София, но цитира думи на своя кандидат "Както каза Антон Хекимян - По-добре държавана собственост от държавна сигурност". 

Борисов каза още, че ГЕРБ няма да застане зад Васил Терзиев, каквато първоначална заявка, която той правеше през предизборната кампания. Бившият премиер призова всички граждани да гласуват по съвест в неделя. 

Корнелия Нинова обаче отхвърли подкрепата на ГЕРБ. Тя призова и Ваня Григорова да направи същото: "Абсолютно неприемливо. Очаквам нашия кандидат да се разграничи от тази позиция на Борисов".  Лидерът на БСП каза още, че вече води разговори с останалите партийни лидери в търсене на подкрепа.

В социалните мрежи Ваня Григорова пък заяви, че ще води срещи и разговори за подкрепа с всички софиянци, а не с партийните лидери.