Лявото обединение връща предишните разпоредби на Конституцията за служебните кабинети

През вчерашния ден продължи провеждането на работните групи на левите партии по изработването на обща платформа за явяване на предстоящите парламентарни избори с  темата "Правосъдие, вътрешни работи и борба с корупцията".

С оглед връщане на нормалносттта в обществените отношения, още в 51-ото Народно събрание парламентарната група на коалицията ще инициира връщане на старите текстове  в Конституцията на Република България, касаещи начина на формиране на служебните кабинети.

Всеобщо беше мнението за необходимост от реформа в системата на съдебната власт. Като основна цел на тези реформи левите си поставиха защитата на правата и законните интереси на гражданите и стопанските субекти.

Левите партии се обединиха, че системата на МВР е част от системата на националната ни сигурност и следва да се разглежда и реформира, запазвайки единодействието с останалите служби от системата.

Партиите от лявото обединение посочиха като основен приоритет борбата с корупцията и намирането на ефективни законови инструменти за воденето ѝ. В Наказателния кодекс все още няма легална дефиниция на термина "корупция", което трябва да бъде коригирано.

Участниците се ангажираха в началото на следващата седмица да обобщят събраните предложения.