БСП предожи забрана за приватизация на банката за развитие и концесиониране на пътища, както и държавни гаранции за достъп до чужди пазари на български фирми, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Икономика", съобщиха от пресцентъра на партията.



"Фокус" публикува пълния списък с предложенията на БСП в сектор "Икономика" без редакторска намеса:

1. Забрана за приватизация на Българската банка за развитие и за концесиониране на пътища

2. Бързо изплащане, най-късно до края на 2021г., на безвъзмездната финансова помощ по одобрените проекти за помощи за малкия и среден бизнес, заявени във връзка с пандемията от Covid-19.

3. Ускоряване на процеса по наддоговаряне по процедурата за подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19.

4. Законодателни промени в ЗДДС, за увеличение на прага за регистрация по ЗДДС от 50 на 100 хил. лв.

5. Подкрепа за малките и средните предприятия (МСП) чрез прозрачно и равнопоставено финансиране от Българската банка за развитие;

6. Държавни гаранции за български предприятия за достъп до нови пазари чрез поемане на риска в лицето на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) и увеличени на застрахователния капацитет на БАЕЗ;

7. Регламентиране на дистанционната работа/home office/ и създаване на дигитални трудови книжки.

8. Облекчаване на процедурите за свързаност на предприятията към мрежови структури (ВиК, ел. енергия, газ и др.).

9. Функционална стартъп виза (лесен достъп до трудов пазар на предприемачи от трети държави, които доказват, че ще развият бизнеси с висока добавена стойност.

10. Създаване на пакет закони за фирмения фалит, за втори шанс на закъсалите фирми (реструктуриране /оздравяване/извънсъдебни споразумения), междуфирмената задлъжнялост

11. Облекчаване на нормативната уредба с цел улесняване на достъпа до България и до българския пазар на труд на чуждестранните работници и специалисти с български произход.

12. Осигуряване на възможност чуждестранни граждани, придобили висшето си образование в България, да получават достъп до пазара на труда в България.

13. Премахване на възможността за възлагане на in-house обществени поръчки на предприятия, които не разполагат с необходимия човешки, технически и финансов капацитет да извършат мин.90% от възлаганата им дейност.

14. Намаляване на ставката на ДДС за социално значими стоки /хляб, мляко, сирене, месо и лекарства/ за период от 12 месеца на 9%

15. Корекции в Закона за публичните предприятия и най-вече в Наредбата по прилагането му (чрез ПМС)

16. Специално внимание на групата "микро и малки фирми“ с цел рязко намаляване на административната тежест

17. Такса смет – въвеждане – високотехнологични производства плащат на база данъчна оценка – неразумно

18. Минимална работна заплата – да се фиксира по формула като процент от средната заплата по НСИ.

19. Клас "А“ инвестиции – основно за производствени проекти

20. Анализ за въвеждане на ускорена амортизация на сгради

21. ББР и БАЕЗ да не обслужват само определен кръг от хора и да се осигури нормален начин на работа на тези институции като се фокусират върху определени приоритети и сектори

22. Да се изчистят проблемите в НКИЗ/например в зоната в Божурище/ като се фокусира дейността не в транспорт, складиране и логистика, а към производители. Да започна изграждането на специализирани индустриални зони/паркове.

23. Работата на регулатора КФН да бъде съобразена с общата икономическа политика на правителството.

24. Да бъдат предприети действия, които да стимулират трансформирането на натрупаните спестявания в банките в инвестиции.

25. Въвеждане на практика за използване на международните добри практики.

26. Ефективното използване на фондовете за конкурентоспособност на ЕС и Националния план за възстановяване и устойчивост с цел създаване на условия, които да осигурят необходимата икономическа стабилност и независимост на България

27. Проактивна политика за привличане на стратегически инвеститори

28. Промени в Закона за насърчаване на инвестициите с цел осигуряване на облекченията за бизнеса предвидени за слаборазвитите региони в европейската директива за държавните помощи

29. Да се оптимизира и повиши ефективността на Национална компания индустриални зони като се направят необходимите промени в Закона за индустриалните паркове с цел създаване в тях на специализиран ускорен строителен режим.

30. Повишаване капацитета на София Тех Парк, но не като дружество за отдаване под наем на офис площи, а като център за трансфер и управление на технологии съвместно с българските университети за създаване и развитие на високотехнологични продукти с голяма добавена стойност.

31. Създаване на комисия за "сетълмънт“ като междуведомствена комисия към Министерство на икономиката, Министерство на правосъдието и Министерство на финансите, представители на одиторски компании от голямата четворка, на Висшия адвокатски съвет и др., която да провежда изпреварвайки оценки и преговори по инвестиционни спорове, преди задействането на арбитражни процедури и осъдителни присъди срещу България.

32. Създаване на публичен регистър на лошите административни практики и липса на прозрачност, свързан с работата на администрацията, които по същество отблъскват инвеститорите и генерират корупционни практики.

33. Създаване на обществен съвет към комисията по икономическа политика в парламента, който да изследва проблемните ситуации във и пред българската икономика и да изготви дългосрочен анализ с предложения за решение.