БСП ще настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна. Те ще внесат проект на решение в Народното събрание, с което ще искат преговорите между България и Украйна да бъдат замразени, докато се установи дали част от оборудването може да се използва за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви заместник-председателя на парламентарната група Драгомир Стойнев, предаде репортер на "Фокус"

"Настояваме чрез парламента да бъдат прекратени всички преговори за продажба. Призоваваме всички политически сили да подкрепят това решение през следващата седмица", заяви Стойнев. 

"Ако това оборудване е негодно, чак тогава да бъде продадено", продължи той. 

По думите му първо трябва да бъдат извършени анализ и оценката за нуждите на АЕЦ "Козлодуй" и дали оборудването от АЕЦ "Белене" може да бъде използвано. Ако обаче се установи, че то не е е необходимо, тогава да се премине към преговори за неговата продажба. 

Искането на БСП е продиктувано от вчерашното изслушване на министъра на енергетиката Владимир Малинов, който съобщи, че парогенераторите от АЕЦ "Белене" все пак могат да бъдат съвместими с тези на АЕЦ "Козлодуй". Самият министър вчера заяви, че ще стартира независим анализ, който да установи дали парогенераторите де факто могат да се използват.