Управителният съвет на Българската народна банка установи несъвместимост и прекрати правомощията на подуправителя Андрей Гюров почти година след като той беше избран. Причината е решение на антикорупционната комисия от края на юни, според което той не може да заема длъжността, тъй като е бил и член на партия и съдружник в търговско дружество. Гюров ще обжалва решението на БНБ пред Върховния административен съд.

Днес, 16 юли 2024 г., Управителният съвет (УС) на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно“, и член на УС на БНБ.

Правомощията на Андрей Гюров се прекратяват до окончателно решаване на казуса, става ясно от позицията на банката, публикувана след 20 часа. В случай, че Върховният съд отхвърли решението на БНБ, то Андрей Гюров ще бъде върнат на поста. Ако съдът обаче се съгласи, подуправителят ще бъде предложен за освобождаване в парламента.

Управление "Емисионно" е едно от най-важните в Централната банка. То поддържа пълно валутно покритике на общата сума на паричните задължения на БНБ като упралява ефективно брутните международни валутни резерви на банката.

Гюров обяви, че ще обжалва решението.