Управителят на Българската народна банка г-н Димитър Радев се срещна с г-н Роберт Холцман, управител на Австрийската национална банка.

Обсъдени бяха актуални теми от икономическото развитие в Европа и света. Фокус бе поставен на предизвикателствата в сферата на икономиката, пред които са изправени страните от Централна и Източна Европа и Западните Балкани по отношение на ценовата и финансовата стабилност.

Управителите на БНБ Димитър Радев и на Австрийската централна банка Роберт Холцман дискутираха и темите, свързани с присъединяването на България към еврозоната и покриването на критериите от нашата страна. Изразено бе мнение, че има реални шансове България скоро да покрие и критерия инфлация.

Двамата гуверньори бяха категорични, че за стриктното изпълнение на ангажиментите на централните банки е изключително важно те да работят като професионални и независими институции.

И от двете страни бе изразена готовност доброто сътрудничество между двете централни банки да продължи и в бъдеще.

По време на визитата си гуверньорът Холцман посети и музейната сбирка на БНБ, както и изложбата, посветена на 145 години от създаването на Българската народна банка.