Николай Денков в "БЕНОВСКА ПИТА" на 12.03.2022 г. - YouTube

Академик, проф. д.н. по физикохимия Николай Денков, министър на образованието и науката, в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 12-ти март 2022 г., заяви позиции по следните теми:

На какво ще ни научи "Промяната“?



"На какво ще ни научи "Промяната“? Вие отговаряте за духа, за духовността, за това българите, по-възрастните да не загубят националното си самосъзнание, а по-младите да култивират в себе си културата, която ще им даде сила да бъдат полезни не само на себе си, а и на обществото?“, попита Беновска. Николай Денков отговори, че няма как да направим промяната, ако не направим промени във всяка дейност, която ни е важна. Той продължи, че няма никакво противоречие между патриотизъм и глобализъм. "За съжаление през последните години тези две доктрини непрекъснато бяха поставяни в противоречие, а е точно обратното! Ти трябва да се чувстваш горд българин, за да бъдеш и гражданин на света, в който да се чувстваш равноправен и по-добър от другите, когато искаш да направиш нещо. Ние имаме наши учени и творци, те са българи, но те са известни, защото са по-добри от другите около тях в света!“, категоричен бе министър Денков.

Реформата във висшето образование. Обединението на университети в консорциуми. Промените в атестирането и акредитациите.

"Наистина сте прав и аз ще повторя мисълта на Христофор Колумб, която цитирахте, а тя е "никога няма да пресечете океана, ако не съберете смелост да загубите брега от погледа си!“. Къде се намира в момента например в реформата във висшето образование? На 22-ри февруари Вие организирахте среща със Съвета на ректорите, на която обсъдихте Вашето предложение за реформа във висшето образование. Сам знаете, че това предизвиква напрежение в ректорите, всеки иска да защити своето учебно заведение!“, попита Беновска. Денков отговори, че и във висшето, и в средното образование всеки път, когато се каже, че трябва да се променят някои неща, се получава голяма съпротива. Той продължи, че на практика всички ректори разбират, че са необходими промени и предложенията на МОН срещат и голяма подкрепа. "Аз контактувам с много ректори и има голяма подкрепа по отношение на това, което трябва да се направи с атестацията на преподавателите, акредитацията на ВУЗ-овете. Но когато се стигне до конкретни дейности хората, които са засегнати, в случая са няколко ректори, се опитват да стопират целия процес. Това се случва, но то няма да стане, защото ние имаме обективна, реална нужда от промени. И тези промени, които предлагаме, ще бъдат полезни!“, категоричен бе министърът на образованието.

"Миналата седмица тук бяха ректорът на ректорите и ректор на СУ проф. Анастас Герджиков, ректорът на МГУ проф. Копрев и ректорът на ЛТУ проф. Илиев. Нека да чуем какво казаха те!“, продължи Беновска и пусна запис от изказването на проф. Герджиков по време на предаването от 5.03.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Проф. Анастас Герджиков: Нека да започнем с това, че реформата във висшето образование продължава вече много години. 7-8 години се движим в правилната посока. Спряхме порочния финансов модел, който изискваше от ректорите да стимулират количеството, а не качеството и на практика държавата сама беше казала, че качеството няма значение. Сега е точно обратното, парите следват не просто студента, но и качеството във висшето училище, в резултат на което приемът в много висши училища е намалял и не е както допреди няколко години, когато местата бяха повече от кандидатстудентите. Сега е точно обратното. Върнахме се към годините, когато кандидатстудентите са повече. По същия начин сега финансираме качеството, а не количеството. По същия начин не разкриваме нови филиали и специалности и то по предложение на Съвета на ректорите. Изобщо ректорите бяха инициатори и партньори в една реформа, която беше тежка за висшите училища, особено за малките! Затова не е редно да ги упрекваме, че пречат на реформата. Напротив, ректорите бяха главният двигател. Също така не е редно да казваме, че реформата сега започна с някакви нови идеи. Всъщност минаваме към нова фаза. Аз съм напълно удовлетворен от това, което постигнахме досега. Министърът на образованието предишният, пък и сегашният мисля, че ще подкрепят това, че досегашната реформа се движи много успешно. За да е успешна следващата стъпка, тя трябва да стане отново в партньорство с ректорите! Ректорите казаха някои разумни неща на 22-ри. Между тях беше това, че евентуалното обединяване на университетите трябва да стане под формата на консорциуми със запазване на юридическите лица, а не юридическо сливане, така че да остане само един университет със своето име, а всички останали да загубят името и историята си. Казаха също така, че е нужно да имаме ясни критерии за такова обединяване и най-добре то да бъде доброволно, за да може самите университети да преценят по какви критерии да си намерят партньори. Тогава няма да се колебаем между това да обединяваме университети със сходен профил или обратно – университети, които имат различен профил и се допълват. И така нататък поредица от въпроси, които според мен не са решени и изискват поредица от обсъждане. Това беше главната тема на 22-ри февруари.