Министър-председателят Кирил Петков отговаря на въпроси на Илиана Беновска за уралския нефт, "Литаско“ и "Лукойл“ на пресконференция след срещата на премиера с Българската петролна и газова асоциация и с търговци на горива на дребно от 19-ти април 2020 г., излъчена директно във https://www.facebook.com/iliana.benovska, и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 . В отговора се включа и Живодар Терзиев от БПГА.







Илиана Беновска: Здравейте! Може ли някой да обори твърдението, че чрез фирма "Литаско“ "Лукойл“ изкупува уралски нефт на ниски цени и прави един търговски марж за себе си, несъобразявайки се с това на каква ниска цена го е купил и практически се придържа към световните цени, което практически води до увеличаване на горивото?



Кирил Петков: На този въпрос ще дам директно от асоциацията да отговорят!



Живодар Терзиев: Г-жо Беновска, това е тема, която вече повече от 60 дни се третира в българските медии, но бих направил следния коментар. Никой на пазара на дизелово гориво и автомобилен бензин не се интересува от цена от произхода на нефта, от който той е произведен, защото всеки един пазар се интересува от цената на крайния продукт! Що се отнася до търговския интерес и съответните надценки или разлика в цената, аз бих поставил въпроса така. Пазарът е отворен и всеки, който иска да придобие и има смелостта да придобие сорт Урал със съответното карго застраховка и всички рискове, свързани с транспорт в Черно море – считам, че пазарът е отворен за този оператор! Относно това казвам, търговският интерес къде и как остава, това смятам, че неколкократно беше проверявано. В момента тече проверка на НАП и не смятам, че има някакъв въпрос, който да е отворен или на който да не е отговорено досега. Благодаря!



Кирил Петков: Само и аз да отговоря, ние всъщност като правителство точно това следим непрекъснато – как върви цената на едро, как върви цената на световните пазари, включително Брент и Урал и как върви цената по бензиностанциите! И всъщност следим по цялата линия на добавената стойност. И това, което и днес виждаме, защото ние не сме доволни от тези цени на бензиностанциите, но въпреки тези високи цени ние в момента сме най-евтината цена в ЕС, а пазарът е отворен. Така че това, което сега говорихме, че просто всеки един трябва да даде своето. И когато говорим за маржове на печалба, те трябва да са минимално пазарни. И това е задачата на общата ни дискусия.



Илиана Беновска: Един въпрос към Вас, г-н Петков, днес превозвачите, автомобилните и автобусните, обявиха протест, ефективен, после безсрочен именно поради високите цени на горивата. Знаете проблема с финансирането на автобусите. Както и поради липсата на транспортна политика, както се изразиха те, цитирам ги дословно. Къде е грижата на държавата към обществения сектор? Защото така ще спре целия автобусен транспорт в провинцията, може би и в големите градове. Така че може би моят въпрос за цените и маржа не е съвършено безобиден! Не знам кога ще приключи тази проверка на НАП за "Литаско“?



Кирил Петков: За горивата, както виждате, аз лично се срещам. Това не ми е първа среща. Също мисля, че бях единственият премиер, който се качих на един от камионите и следяхме качеството на пътя, но говорихме и за цените на горивата. И затова аз лично съм заангажиран и цялото наше правителство да сме сигурни, че това, което зависи от нас, а не зависи от световните пазари, го правим по най-добрия начин. Много е важно, защото от сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но всъщност това, което не се говори достатъчно, е как може ние да сме единствената страна в момента в ЕС, в която на битовите потребители да не им се качи цената на тока! Как е възможно българското правителство да даде 4 милиарда за помощи за бизнеса за ток, включително и на бензиностанциите и да опитаме да смекчим удара. Днес се изплащат по 70 лева на всички пенсионери. И всъщност някак си се загубват тези съобщения! И в момента имаме най-ниската цена на горивата в Европа. И за много се надявам, че потребителите, въпреки по-високата цена, ще могат да разделят разликата какво се случва като крайна цена и какво ние правим като правителство, за да омекотим удара, който се случва в цяла Европа!



Илиана Беновска: Не ми отговорихте проверката на НАП кога ще приключи?



Кирил Петков: По другата тема, Вие знаете, министър Събев отговаря в момента за транспортния сектор и доколкото знам работи много сериозно този протест, за който Вие споделихте, да има добра комуникация и да се види какво може да се направи реално, за да не се случи по най-лошия начин!



Илиана Беновска: Питам за проверката на НАП за горивата, не ми отговаряте, кога ще има становище?



Кирил Петков: Проверката, която видяхме до този момент за "Лукойл“, е че те наистина в този момента имат доста адекватна ценова политика. Въпреки крайните цени, които виждаме, в сравнение с това, което другите производители правят и пазара в Европа всъщност е доста адекватна!