Петко Ангелов, КАПБ, Димитър Димитров – КАПБ, Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи и Магдалена Милтенова – КАП, отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 19-ти април 2022 г., излъчена директно във https://www.facebook.com/iliana.benovska, и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2. На пресконференцията превозвачите обявиха ефективен протест срещу високите цени на горивата, ТОЛ системата и липсата на транспортна политика от страна на правителството.







Илиана Беновска: Бихте ли казали входирали ли сте вашите искания в МС, в МРРБ, в други министерства? И очаквате ли някакъв диалог с управляващите?



Петко Ангелов: От два месеца ние водим един монолог с държавата. Ние им поставяме проблемите, викат ни на среща в МРРБ. Започват да ни обясняват – ние така че вдигнем таксите, така ще направим и никой не ни обръща внимание! Направихме срещи с министъра, с Гроздан Караджов две срещи сме направили. Поставихме въпроса на всякакво ниво, където може. Никой не ни обръща внимание и не отчита факта, че транспортните фирми сме пред фалит! И затова ние сме решили, че вторият протест ще бъде на крайни мерки. Ще затваряме граници, магистрали, автогари – върти ни се в главата да затваряме цялата държава! Това нещо няма да продължава по този начин да се работи! Взема се някакво решение от двама човека политическо и страда цял сектор. Това не е допустимо! В момента ние сме натиснати до стената и няма накъде да мърдаме вече. Оттук нататък фалираме!



Магдалена Милтенова: Аз искам да отговоря на Вашия въпрос и искам да се съсредоточим само върху въпросите на пресконференцията. Знам, че имате много различни въпроси, защото проблемите ни са много, но някак си ми се иска да концентрираме нещата върху конкретния проблем, който имаме. По отношение на това дали сме правили срещи – да, правили сме редица срещи. Благодарим и на Комисията по транспорт в Народното събрание, благодарим и на Министерството на транспорта! Знаете, че миналата седмица имахме голям транспортен форум именно за автобусните превози, на който министър Събев отдели 3 часа и половина от времето си за нас за което благодарим! Ние все пак имаме диалог, но проблемът е в следното – начина, по който в момента е конструирано управлението на България, е изключително погрешен. Не може всяко едно министерство да бъде отделна "губерния“. Всяко едно министерство в момента се управлява от отделна политическа сила в коалицията, което е изключително пагубно за нас, като сектор. Не може, когато ние отидем в МРРБ за говорим за ТОЛ системата, там да не присъства министър или най-малкото заместник-министър на транспорта. Не може всяко едно министерство да има отделна политика за транспорта и на всеки министър, който каквото му се върти в главата, той да го прилага по отношение на бранша! Тоест начинът, по който в момента се работи, особено от МРРБ, е – ние се събрахме и аз реших! Точно това се случва в момента. Няколко срещи направихме с г-н Караджов и неговия екип, ние се събираме и той казва – ние решихме! Ами ние тогава защо се събираме, след като вие предварително сте решили какво ще се случва? Това нещо оттук нататък ние няма да толерираме и няма да подкрепяме! Така че срещите, които до момента сме правили, да, имало е срещи с МРРБ, с Министерството на транспорта, имали сме среща с Комисията по транспорт, поставяли сме тези искания и тези въпроси. Дадена беше заявка, че за това нещо, особено за биодобавката цената може да бъде коригирана, защото това е местно законодателство, не е необходима нотификация! Мисля, че вече мина един месец, откакто бяхме на тази среща, даже може би и повече. Нищо не се случва! Затова сме прибегнали до крайни мерки! Но пак казвам, начинът, по който е структурирано управлението, липсата на комуникация за нас е пагубно. Транспортна политика не се прави нито само от министъра на транспорта, нито от МРРБ. Това трябва да бъде политика на правителството!



Илиана Беновска: Точно тези политически забележки ще ги изпишете ли в някакъв документ, който ще внесете в МС, дори на вниманието на Кирил Петков? Защото вие влизате, освен вашите конкретни искания по браншови проблеми, влизате в политическа дискусия вече! И да ви информирам, че довечера има среща в МС с Петролната и газова асоциация. Вероятно там също ще се постави въпроса за биодобавките, за акциза и така нататък. Тоест вие защо не координирате действията помежду си? Само браншово се изразявате!



Димитър Димитров: По отношение на първия Ви въпрос – ние политически амбиции нямаме! Политически искания нямаме! Неща за оставка не сте чули!



Илиана Беновска: Вие сте избиратели и изразявате мнението си, доколкото разбрах!



Димитър Димитров: Ние тук сме седнали като представители на бранша. И като такива Ви казвам, че е недопустимо да отидем в Министерството на транспорта, където да изложим нашите искания и да срещнем разбиране. Да отидем в Комисията по транспорт към Народното събрание, където да изложим нашите искания и да срещнем разбиране. И в продължение на повече от месец да не се случи нищо. Защото най-вероятно някое друго министерство е в друга политическа партия. Може би защото има нарушен диалог или някакви коалиционни проблеми, които не са наша работа. Ние имаме ресорно министерство, с което имаме диалог, излагаме нашите искания. Да, пускали сме много писма, и до МФ, и до МС.



Илиана Беновска: Може би малко по-конкретно, Министерството на транспорта ли визирате?



Димитър Димитров: Да, нашето ресорно министерство е Министерството на транспорта, с което ние имаме диалог, но от него нищо не произтича, защото както виждате ние в момента Ви занимаваме с горива и с ТОЛ система, които не са в Министерството на транспорта. Затова много пъти се обръщахме към г-н Караджов и му казвахме – ТОЛ системата е средство за правене на транспортна политика. Но къде е министърът на транспорта на тези срещи, или заместник-министър? Къде са представителите на Министерството на транспорта? Вие не сте човекът, който следва да определи един камион колко ще плаща, един автобус колко ще плаща и защо е такава разликата. Това е въпрос на политика!



Илиана Беновска: Не ми отговорихте защо не обединявате усилията си браншовите организации, които сте свързани с транспорта?



Димитър Димитров: Достатъчно много организации сме тук! И другото, което е, колегите едва ли ще имат по-различни искания, но все пак всеки сектор си има своите специфики. Към нас искаха да се присъединят и други сектори, но смятаме, че темата ще бъде много размита!



Йордан Арабаджиев: Асоциацията на малките превозвачи на горива, те също подкрепят нашите действия. Но пак ще повторя и г-н Димитров – ние сме комуникирали с всички, от които би следвало да зависят действията за прокарване на тези решения и досега не се е случило нищо! Така че не виждаме смисъл в този момент да се обединяваме с други. Може би за 18-ти май, тогава ще поканим всички да се присъединят.



Петко Ангелов: Само искам да допълня, нас като превозвачи какво ни интересува каква е цената на горивото. Не може в Испания цената да бъде 2,20, а в България да бъде 2,5. Значи изтичат някакви пари. Интересите ни са различни. Вносителите на горива и производители – те търсят да вземат колкото се може по-голяма печалба. Ние търсим колкото се може по-ниска да бъде печалбата. Данчо го каза къде е – цената на горивото в момента по наши изчисления, без да се пипа нищо, ако не минава през швейцарска или австрийска фирма, която е на "Лукойл“, ще бъде минус 60 стотинки! Това е работа на държавата, не е наша работа! Ние искаме евтино гориво! Ние искаме такси, които са реални, които се плащат за магистрали или пътища. Ние не бягаме, че не искаме да плащаме такси. Ние си плащаме таксите, дори и да се увеличат, но какво се предлага срещу това увеличение? Само дупки по пътищата! И министър-председателят го каза – дупки по пътищата! И Борисов казва – дупки има по пътищата! а същевременно 3 пъти вдигаме таксата! Това не е нормална работа!



Илиана Беновска: Може ли да говорите малко по-конкретно? Говорите за "Литаско“ ли, фирмата, която вкарва украински петрол?



Петко Ангелов: Навлизаме в подробности! Ние имаме информацията. Нас не ни интересува, това е работа на държавата. Държавата трябва да намери защо ни е скъпо горивото, а не превозвачите! Защо ни източват отвсякъде, защо на гражданите парите се източват със скъпо гориво? Преди малко зареждах на 3,50 бензина! Това е работа на държавата! Но там има картел. Там си има някаква уговорка между производители, продавачи, това си е тяхна работа какво си правят, но държавата трябва да контролира процеса!



Илиана Беновска: Като искате нещо конкретно го кажете? Коя е фирмата?



Петко Ангелов: Ами конкретно го казваме – ето, както е в Испания! Идва фактурата на българската ми фирма от Испания и там се прави разлика – 15 цента от горивото испанското правителство е взело! С 30 стотинки дават по-евтино нафтата. Ние им подсказваме, че 60 стотинки трябва да бъде по-евтина без да се пипа нищо – никой не ни обръща внимание!



Йордан Арабаджиев: Аз само ще продължа – ние поставихме пред Вас конкретни искания. Нашите искания са тези! Оттук насетне ние виждаме какво се случва в Европа, в Испания какви мерки се взеха, във Франция, в Германия, ако щете в една Хърватия. И всички ни изпреварват! Докато тук в България не виждаме налице нито една проактивна мярка, която да спомогне тези неща, които изброих, тези проблеми да бъдат решени! Затова ги поставяме и пред обществото тези проблеми и затова ще протестираме!