БЧК излезе с изявление относно зачестилите случаи на злоупотребата и опити за измама в социалните мрежи на хора, които разпространявали подвеждаща информация относно предоставянето на помощи от Червения кръст срещу закупуването на медикаменти.

От БЧК казаха: "Бихме искали категорично да заявим, че организацията не извършва комерсиална дейност в сферата на продажбата, рекламата и разпространението на лекарства, лекарствени продукти и хранителни добавки". 

Организацията апелира хората да бъдат бдителни и при съмнения за злоупотреба да сигнализират компетентните органи, както и да докладват страниците в социалните мрежи.

От БЧК припомниха, че съгласно Закона за Българския Червен кръст той е единствената национална организация на Червения кръст на територията на Република България и има изключителното право да използва името Червен кръст и емблемата.

Емблемата може да бъде използвана и от други лица и организации, но с разрешението на БЧК.

Използването им обаче без разрешение е в нарушение на разпоредбите на Закона за Българския Червен кръст и подлежи на санкция според законодателството на Република България.

Елиза ДЕЧЕВА