Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на шарка по дребните преживни животни в село Войника, общ. Стралджа, област Ямбол. Заболяването е установено в животновъден обект със 135 овце, съобщиха от БАБХ. 

На 02.09.2024 г. е постъпил сигнал в Областната дирекция за промяна в здравословното състояние на отглежданите в обекта животни. Официалният ветеринарен лекар незабавно е взел проби за лабораторен анализ и от същата дата обектът е поставен под възбрана за ограничаване на движението от и към него. Пробите са изследвани в Изпитвателната лаборатория "Екзотични и особено опасни инфекции“ към НДНИВМИ, град София. Анализът е потвърдил наличие на шарка по дребните преживни животни.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Войника, общ. Стралджа, обл. Ямбол.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Недялско, Богорово, Първенец, Люлин, Правдино, Александрово, Поляна, Каменец, Саранско, Тамарино и Леярово, общ. Стралджа, обл. Ямбол; в общ. Средец, обл. Бургас – с. Зорница.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство – хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни дребни преживни животни в обекта. Предстои осъществяване на епизоотично проучване и провеждане на областни и общински епизоотични комисии на територията на ОДБХ Ямбол и ОДБХ Бургас.

Животновъдът подлежи на обезщетяване за претърпените загуби, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).