Инициатива от пет години работи за видимостта и приемането на децата със специални потребности. Авторът на проекта "Различните“ деца на България“ Анна Йончева е създала над 13 изложби, представяйки историите на тези деца както в страната ни, така и в чужбина.

"Идеята се роди преди три години, когато издадохме книгата "Да се запознаем с "различните“ деца на България“. Тя се разпространява вече от доста време в училища, в детски градини, водим лекции заедно с децата говорим на тази тема и всъщност, това е едно продължение на книгата - фото изложбата", казва тя пред NOVA.

Изложбата не се прави с финансова цел. "Нямаме идея да събираме пари, не търсим нищо финансово. Всичко е информативно и вярваме , че това е начина да променяме нагласата", допълва тя.

Следващата изложба ще бъде открита на 14 септември в близост до Националния музей "Земята и хората“. "В изложбата участват 27 деца. Всъщност главната ни цел е покана към повече училища, към повече институции и повече големи компании да се включат в тази инициатива, говорейки и запознавайки останалите", заяви Йончева.

Основната цел на инициативата е да направи тези деца по-видими в обществото. "Да покажем, че те имат същите мечти , гонят същите идеи, както всяко едно останало дете. На външен вид са малко по-различни, но всички мечтаят да имат приятели, да се запознаят с другите, да се развият и обществото да ги приеме", твърди тя.

Анна Йончева апелира към всички родители да обяснят на децата си колко е важно да приемат и разбират своите връстници със специални потребности. "Винаги да говорят с децата си, да не се срамуват, ако самият родител не знае да отиде да попита. Родителите на деца със специални потребности са отворени са говорят“.

11-годишната Биби напомня, че децата като нея трябва да бъдат подкрепяни. "Не е важно как изглеждаш отвън, а какъв си отвътре", твърди тя.