Няма засегнати хора, няма застрашаване на човешки живот. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, във връзка със станалата авария в помпено-акумулаторната електрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира“, предаде БТА.

"Няма опасност от покачване на цената на тока. Това беше мощност, която трябваше да влезе в експлоатация съвсем скоро. Разпоредил съм на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая. Те вече пътуват към мястото на събитието“, коментира министър-председателят.

От правителството обясниха, че аварията се е случила при тестване на мощности, които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни.

"Договорът за ремонт на тази турбина е подписан през 2017 г. от ГЕРБ, за съжаление не с "Тошиба“, които са производителите. Сега ще направим абсолютно пълна проверка защо се е стигнало дотам, за да можем да избегнем подобен инцидент за следващата турбина, която се надяваме да влезе в експлоатация до три седмици. По този начин се борим да намалим цената на тока“, каза още премиерът Кирил Петков.

ПАВЕЦ "Чаира“ се намира в близост до село Сестримо, Югозападна България. Собственост на Националната електрическа компания.