Аудио-визуален клип на тема "Медийна грамотност" бе представен от Съвета за електронни медии (СЕМ). Той има за цел да запознае всички потребители в онлайн средата с опасностите, които дебнат - измами, киберторзмоз, фалшиви новини и т.н. Това заяви по време на заседанието и.д. председател на СЕМ Габриела Наплатанова. 

Идеята е да се засили бдителността на гражданите, да се привлече вниманието към качественото журналистическо съдържание, събирано с редакционна отговорност. Да направи хората по-подозрителни към информация, която се разпрстранява в социалните мрежи от неизвестни автори, без в нея да се разграничават мнения от факти. 

"СЕМ предупреждава - провери, преди да се довериш" е краткият, но много важен призив на Съвета. Част от клипа са примери как в онлайн пространството потребителите може да срещнат много популярни или непознати лица, които убеждавават в истинността на продукт, твърдение и пр., което не е вярно и така да ги заблудят. 

Соня Момчилова каза още, че клипът има субтитрирана версия за хората в неравностойно положение и всъщност е "надграждане върху усилията, които СЕМ прави по линия популяризиране на дейността на регулатора".

"Започнахме с дни на отворените врати,  направихме заседанията си открити и достъпни за всички, които имат интерес. Това беше първата и от моя гледна точка много важна стъпка", коментира още тя.

"Най-важното послание е да проверяваме преди да се доверим. Клипът е адресиран към максимално широка аудитория от потребители на съдържание, на медийно съдържание, както и на съдържание в онлайн платформите. Той е адресиран както към малките деца, към тийнейджърите, така и към по-възрастното населени, като задачата е да се предпазят хората от фалшиви новини, онлайн измами, както и кибертормоз", коментира Габриела Наплатанова - председател на СЕМ.

Повече вижте във видеото.