Трудно може да говорим за развитие на земеделието в България, защото то е в застой. Голяма част от земеделците и животновъдите заради наслагващите се кризи буквално се борят за оцеляване, добавяйки и критичната ситуация с всички природни бедствия - всичко това поставя сектора в изключително тежка ситуация. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" Атидже Вели от ДПС.

По думите й една част от проблемите са стратегически. Атидже Вели отбеляза, че на своята Национална конференция през февруари ДПС е предложило нов модел за работа в сектор "Земеделие", който да включва обръщане на пирамидата. Тя обясни, че новият модел се отнася до това да се води диалог и да се правят предложения от земеделската общност, за да може политиката да бъде адекватна на реалността. Според нея е важно да се чуят предложения от браншовите организации, защото те имат належащи за решаване проблеми, както и дългосрочни такива: "Вместо решенията да бъдат налагани и да бъдат писани политики във кабинети и те да се изпълняват от земеделците, без да отговарят изцяло на нуждите и реалността, ние предложихме първо да има диалог със земеделската общност, предложения от тяхна страна, за да може политиката да бъде адекватна на реалността. Виждаме разделението през последните дни, което е навсякъде - в политиката, сред земеделската общност - крайно време е да започнем да говорим помежду си, за да стигнем до добри предложения, които да дадат добър резултат.

"Природните бедствия и стихии се превръщат в ежедневие. Необходима е стратегия за напояване, нуждата от добра защита от градушки. Създаване на фонд за подпомагане на земеделците при форсмажорни обстоятелства. Прилагането на стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, който втора година се прилага само в частта “Директни плащания" и “Екомерки". Българското земеделие има нужда от модернизиране, от нови инвестиции, внедряване на иновации, на модерни технологични решения, които да намалят производствените им разходи и да им позволят да се справят с временните предизвикателства".

Тя отбеляза, че е важна и визията за бъдещето на земеделието от гледна точка на следващия планов период и подготовката на общата селскостопанска политика след 2027 г.  "Украйна като част от единния пазар и селскостопанските й стоки изключително много засягат България. За да се случат всички тези неща, на първо място е необходима политическа стабилност", подчерта Атидже Вели.

Тя обърна внимание, че ако искаме земеделие, което да дава висока добавена стойност и справедливи доходи за земеделците, трябва да има цялостно решаване на проблемите: "Едно изменение в националното законодателство би улеснило процедурата за набиране на работници от трети страни, но не би решило проблема с работната ръка. Асоциации предложиха дигитализиране на услугите, намаляване на административната тежест. Други поглеждат отвъд това и искат подобряване на условията за младите хора, така че все повече млади хора да бъдат привлечени в сектор Земеделие". След като имаме политическа стабилност, трябва да погледнем по-обширно на нещата, за да имаме добри решения, които да са дългосрочни, да имаме добра добавена стойност към българската икономика като цяло", отбеляза Атидже Вели.