За пореден път ярко демонстрира абсолютната несъстоятелност на направените конституционни промени, за които "БСП за България" винаги е имала принципна и последователна позиция - категорично против. Това каза и. ф. председател на БСП Атанас Зафиров на брифинг в партийната централа, предаде репортер на "Фокус". Повод за пресконференцията е проваленият мандат за съставяне на служебен кабинет на Горица Грънчарова - Кожарева по-рано днес.

"Трябва да е ясно, че вина за това носят най-вече партиите, които инициираха и подкрепиха тези промени в Конституцията. Част от тях сега много гласовито се опитват Ad hoc да правят опити да ограничат последствията от тези неграмотно, некадърно направени промени в българската Конституция. Това е пореден епизод в пълния разпад на държавността, на който ставаме свидетели. Поредното противопоставяне на институциите и за съжаление опасност от крах на парламентаризма и демокрацията такива, каквито ги познаваме", коментира Зафиров.

По думите му БСП подкрепя президента Радев за постоянната принципна позиция - "тя беше явно заявена и защитена от него през последните дни. Видимо г-н Калин Стоянов създава напрежение в обществото. Не става дума за експертност, за липса или притежание на експертни качества. Говорим за обществена реакция, която беше видима и ясно заявена при консултациите при президента".

Той уточни, че за партията този парламент е изчерпан. "Този парламент имаше една основна задача - да състави работещо мнозинство и правителство на страната, в която се провали. Няма как този парламент да бъде резервоар на т. нар. домова книга. Тук рискуваме да изберем хора на възлови позиции в държавата не заради техните качества, не заради техните способности, а най-вече да отговорим на тези безотговорно направени промени в Конституцията. Призоваваме всички имена в т. нар. домова книга, които отказаха да бъдат премиери да преосмислят тази своя позиция. А още повече тези застъпиха на тези постове в условията на функциониращи и приети промени в Конституцията, защото смятаме, че това е тяхно конституционно задължение", каза още Зафиров.

От партията са настояли за свикване на председателски съвет в Народното събрание, за да се обсъди така създадената ситуация и да бъдат предложени някакви действия от страна на парламента.