"Говорим по-скоро за някакъв тип битов инцидент. Няма връзка с боеприпаси, не са военни складове. Факт е, че всичко това е по-скоро в контекста на общото усещане за разпад на държавността и безвремието, което е обхванало страната." Това каза председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на bTV.

"Изумен съм от начина, по който си комуникират държавата и общинските власти. Това е стряскащо и показва дефицити в организацията и функционирането на държавата. Взетите мерки са адекватни за предизвикателството и се надявам този инцидент да бъде овладян", добави Зафиров.

По думите му са се появили спекулации, че може да има и външна намеса.

"Проблемът е в липсата на координация между институциите и невъзможността да се съберат достатъчно горещи следи, за да се стигне до конкретните извършители, ако има такива. Аз се надявам да става дума за човешка грешка", коментира председателят на БСП.

Според него шансовете за реализация на третия мандат намаляват драстично на фона на заявените нежелания на някои от политическите сили да общуват.

"Държавническото поведение и политическата отговорност не са съизмерими с броя на мандатите. Който и да получи третия мандат – тук по-скоро говорим за морални категории. Защото тази горяща България, не можем да я тласнем в избори", допълни Атанас Зафиров.