"Полицията разследва как издирваният Евелин Банев - Брендо е влязъл в България, за да се предаде сам в затвора", каза на брифинг директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков, предаде репортер на "Фокус".

"Тази сутрин в 7:30 се яви на входа на софийския затвор с неговия адвокат. Беше с лична карта с изтекъл срок. Има да изтърпява присъда лишаване от свобода за 6 години. Освидетелства се в МВР болница и ще бъде въдворен в затвора, където ще изтърпи наказанието си", посочи Илков.

По думите му на този етап Банев не дава конкретни обяснения защо се е прибрал. 

От 2018 г. Евелин Банев е издирван заради наркотрафик, има издадени присъди в България и Италия. През 2021 г. бе открит в къща до украинската столица Киев. Според украинската полиция той е използвал чужди документи, а къщата е била под наем. В нея е открита нарколаборатория.

През октомври същата година стана ясно, че Брендо има украинско гражданство и може да избегне излежаването на присъдите, защото според украинската конституция гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава.

През годините името на Брендо често попада в новинарските хроники както у нас, така и по света. През 2012 г. при международната акция "Кокаинови крале" бяха арестувани 30 души, сред тях и Евелин Банев.