Още в стъпването ми на пост заявих, че поемам голяма отговорност за гарантиране на честни и прозрачни избори и да не допуснем изкривяване на вота. Това заяви министърът на вътрешния министър Атанас Илков във връзка с предприетите от МВР организационни мерки за осигуряване на спокоен и сигурен изборен процес, предаде репортер на "Фокус".

"От днес е открита линията за подаване на сигнали за нарушения в изборния процес. Всеки един сигнал, който постъпва в МВР, се въвежда в нашата система. Там въвеждаме и резултата при извършената проверка", заяви Илков.

По думите му от днес започва национална специализирана операция, която се провежда на територията на цялата страна. От МВР ще изпълняват задачи на терен във връзка с всички сигнали.

И добави: "Обособили сме мобилни екипи на Главна дирекция "Национална полиция". Където имаме съмнения за някакви зависимости, служителите с повече опит ще извършват проверки, които ще бъдат безпристрастни и извършени в срок".

Илков припомни за подписаното споразумение между МВР, прокуратурата и ДАНС. "Взаимодействието между тези органи ще бъде на ниво. Обемът на информация преди, по време и след изборите ще бъде проверявана.

"На национално съвещание, което проведохме в МВР, бяха поставени задачи на колегите всички онези лица, които влияят на изборния процес, да бъдат изведени на преден план", каза още той.

"Създаден е национален оперативен щаб в МВР, който ще контролира всички действия преди, по време и след провеждането на избори. Ще осигурим безпроблемно транспортиране на книжата, изборните секции и охраната", заяви той.

Министърът обясни и за лицата, които имат проблеми с личните документи. Той бе категоричен, че служители в областите дирекции ще бъдат на линия 24/7. Гражданите ще имат възможност в спешен порядък да им бъдат издавани личните документи.

"Министерството на вътрешните работи всяка седмица до началото на изборите ние ще изнасяме информация относно нашите действия", увери той.

Вътрешният министър коментира и приемането на България в Шенгенското пространство. "Много активно работи в пълноправно ни приемане в Шенген. Това включва ежеседмични видео връзки с румънския министър. В началото на месец октомври планираме среща с всички външни министри на Шенгенското пространство. На тази среща ще ги запознаем с нашите извършени действия, какво сме изпълнили и какво предстои", обясни той.

И допълни: "Много важен стратегически партньор е Република Турция. Имаме планирана среща в началото на октомври с турския външен министър. Ще обсъдим отношенията ни с Турция. Страната ни помага с миграционния натиск. Съвместните усилия дават своя положителен резултат.

Взаимодействие с Гърция също е изключително важно за нашата страна, заради пътния поток, който ще преминава през нашите държави.

"Не на последно място е взаимодействие със Сърбия. Както знаете голяма част от миграционния натиск идва от Сърбия. Имаме добро взаимодействие с държавата".

Министърът коментира и забраната на райски газ.

"Хубавото от работата на Народното събрание е, че се промени законът - вече физическите лица не могат да осъществяват дейност от към и за тях".

"Ние ще бъдем безкомпромисни към тези, които си позволяват лукса да продават райски газ", каза още той.

Илков не пожела да коментира болничния на главсекът Димитър Кангалджиев с аргумента, че не трябва да се подлага под съмнение здравословното осъстояние на човек.

"Кирил Петков миналата седмица заяви, че отказва присъствието на МВР пред неговия дом. Патрулка там вече няма", категоричен бе той.

Лора ДИМИТРОВА