Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България подкрепя позицията на Българската асоциация на съдиите по вписванията (БАСВ), оповестена за обществеността в отворено писмо от 02.02.2022 година. Това съобщиха от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България.

В позицията се посочва още:

Изцяло споделяме изложените от БАСВ съображения за нарушена ефикасност на законодателния процес, обусловена от предприетите внезапни структурни реформи, които засягат пряко статута на съдиите по вписванията. Считаме, че в противоречие с обществения интерес се намира липсата на прозрачност, яснота и публичност на условията, при които са започнали такива съществени по своето естество промени. Чрез избрания начин на действие е нарушен и основополагащ демократичен принцип – принципът на плурализма, основан на взаимно уважение и диалог. Според нас това законодателно решение оказва негативно действие не само по отношение на правното положение на съдиите по вписванията, но поради липса на държавна превенция в тяхно лице, е застрашено от нарушаване и правото на защита на българските граждани в процедури касаещи тяхното имуществено състояние.

Не приемаме и осъждаме категорично избрания законодателен подход за извършване на кардинални промени с преходни и заключителни разпоредби на бюджетен закон, който има специален предмет на регулация, фундаментално различен от охранителното производство по вписване. "В своята практика Конституционният съд е сочил вече (решение № 1 от 2011 г.; решение № 10 от 2012 г.), че поради особения предмет на регулация на бюджетния закон законите, които се променят с него, трябва да имат пряка връзка с приходната и/или разходната му част.“( Решение № 1 от 04.04.2020 по к.д. № 17/ 2018 г. на КС). Безкритичното приемане и прилагане на посочената законодателна техника предизвика в нас тревога, защото остава непроменена силно критикувана (включително и от международни институции) парламентарна практика от близкото минало, която считахме за вече отречена, отхвърлена и забравена. Опитът да бъде осуетена професионалната дискусия за мястото на съдиите по вписванията и лишаването им от мнение по толкова значима за тях промяна, създава усещане за преследване на нелегитимна цел с неясни интереси. Припомняме, че тези промени не са били обект на задължителната по закон (чл. 32 ал.1 т.1 от ЗПКИНПИ) съгласувателна процедура с КПКОНПИ за оценка наличието на корупционен риск, което възпрепятства и извършването на последващ анализ на въздействието на закона.

"В държава в която правото се подчинява на властта, не може да се определи като правова“ (Решение № 1 от 04.04.2020 по к.д. 17/2018 на КС).

Отново заявяваме нашата категорична подкрепа на българските съдии по вписванията и на Българската асоциация на съдиите по вписванията в техните справедливи искания!

Призоваваме българският законодател да осигури пълноправното и пълноценното участие на професионалната общност на съдиите по вписванията в предстоящите обсъждания и работни срещи по предложения законопроект.