На прага на новата учебна година от Асоциация "Родители" поставиха пет важни въпроса пред институциите. Те са посочени в отворено писмо до Министерството на образованието, Агенция за закрила на детето, Министерство на здравеопазването и омбудсмана.

Едносменният режим на обучение, националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас са сред темите, към които насочвате прожекторите. Какви са мотивите на членовете на асоциацията разказа в интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" социологът Давид Кюранов от Асоциация "Родители".

"Подбрахме тези пет въпроса, защото те са пряко свързани с благоденствието на децата в училището. Накратко казано: "Как те да се чувстват добре, преминавайки през тази системата на средното образование". Това не са въпроси, които сме измислили тази година или сега сме решили, че са много важни", обясни той.

"Темата за едносменния режим поставяме доста години преди реално тя да бъде включена в Закона през 2016 година. Тогава срокът за преминаване на всички училища към едносменен режим беше 2020 година. Оказа се, че това не е толкова лесно, не достигат сгради, както и за детските градини. След това този срок премина към 2028 година, а вече сме 2024. Тоест, няма много време, а това изисква целенасочена работа. Във времето, в което един организъм расте, е по-добре сутрин да не му е толкова стресово и да има малко повече време, за да влезе в час. Второ – при първа смяна детето има много повече време за дейности извън училище", посочи Кюранов.

"Националните външни оценявания, особено тези в 4. и 10. клас, не се отразяват по никакъв начин. Към тях има повече въпроси, отколкото отговори – какво правим вследствие на резултатите от НВО, променяме ли нещо в учебната програма, какво стои зад тези резултати. Годината на 7. клас е общоприета като "година на ужаса". Стресът е излишен", коментира още социологът.

Той обърна внимание и на темата за психичното и физическото здраве на децата: "Самите деца разпознават тази тема като изключително важна, сякаш не се чувстват много добре и биха искали да получат подкрепа. Нямаме добре развита такава традиция. Имаме, разбира се, някакъв напредък – много училища имат училищни психолози, към които доста деца имат голямо доверие. Много важно е изграждането на по-голямо доверие между учениците и училището като институция", добави Давид Кюранов.

От Асоциация "Родители" все още не са получили отговор от институциите на своите въпроси. Те призовават отговорните институции и обществото приоритетно да потърсят цялостно решение на тези проблеми, за да може децата ни да растат в една наистина качествена, подкрепяща и съвременна среда.