Асоциация "Малага – България 2010“ подема инициатива за построяване на паметник на Светите братя Кирил и Методий в Малага. Това е инициатива на българската общност там. Това каза Радка Георгиева – ръководител на училище "Родина“ в Малага, Испания, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Асоциация "Малага – България 2010“ е създадена през 2010 г., а година по-късно е създадено и българското неделно училище там.  

Радка Георгиева живее в Испания от 23 години. Работи като лекар, от 10 години помага в българското неделно училище с извънкласни занимания, а от две години е негов ръководител.  

Миналата година завършва първият випуск на училището. "Бяхме много щастливи, защото видяхме как тези деца израснаха с нас от съвсем мънички, от 5-6 годинки. Сега вече всички са студенти“, разказа тя.  

Асоциация "Малага – България“ работи за съхраняване на българската идентичност, култура и традиции. Сътрудничи си тясно с една испанска асоциация, с която поддържа много добри връзки. "Правим непрекъснато инициативи и това мисля, че е от значение за нашите деца, защото им дава самочувствие да покажат техните традиции“, допълни Радка Георгиева. 

Тя разказа как българската общност в испанския град се опитва да спазва българските традиции, свързани с Коледните празници. Седмица преди Рождество училището организира работилница за сурвачки. "За съжаление, нямаме дрянови клончета и трябва да използваме маслинови, но сурвачките пак стават красиви. Този ден е ден на отворени врати и за испански приятелчета. След това подреждаме изложба с това, което са направили децата. На следващата събота правим коледно тържество. Има народни танци, пеем коледните песнички от нашето детство, представяме сценки с коледари, със сурвакари. Разбира се, идва и Дядо Коледа и всички деца получават подарък“, сподели Радка Георгиева.  

Зад проекта за създаване на паметник на Светите братя се обединяват с други организации на българи в Малага. Паметникът ще бъде поставен до сградата на училището. "Той ще бъде бронзов релеф върху каменен постамент, а самата му изработка ще бъде от родител от училището. Ние трябва да съберем средства за материалите и за постамента. За нас това ще бъде наистина голямо щастие, защото с нашите деца ще можем не само да празнуваме в двора на училището, а ще можем да излезем и навън, да покажем нашите традиции“, допълни ръководителят на неделното училище.  

Всеки, който желае да се включи в инициативата може да го направи чрез долупосечената банкова сметка:

IBAN: ES32 2103 3001 9200 3003 0978

SWIFT/BIC: UCJAES2

получател: Asociacion Malaga-Bulgaria-2010.