За "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ приоритет в 50-то Народно събрание ще бъдат законодателни промени, които да гарантират по-високи минимални заплащания на лекарите и на медицинските сестри с фокус върху младите лекари, които са бъдещето на системата. Ако не намерим начин да задържим младите лекари и медицински сестри, това ще ни струва много скъпо. Това каза кандидатът за кандидатът за народен представител от 3-ти МИР-Варна и 23-ти МИР-София от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ доц. д-р Антон Тонев в изборния формат на "Фокус“ "Лидерите говорят. Стратегии на фокус“.

Изтеклият колективен трудов договор и непостигането на съгласие за подписване на нов по думите му отваря дупка в правната уредба по отношение на формирането на минималните възнаграждения. В интерес на всички граждани е да бъдат постигнати условия, които да задоволяват работещите в здравната сфера, подчерта той.

"Това е ключът, който отключва или заключва вратата. Без този ключ системата остава в същото положение, т.е. реална реформа не е реализирана. Ако имаме КТД, дори със същите условия, при които той е работил през последните две години, това дава възможност НЗОК да изисква минимални работни заплати, за да може да се работи със средствата на НЗОК. Липсата на КТД връща положението такова, каквото е било в последните 15 години, и дава изключителна свобода на всички лечебни заведения, които са юридически лица, регистрирани по Търговския закон, да договарят свободно заплащанията със своите служители. Избягва се от т.нар. централизирана регулация, която дава устойчивост на здравната ни система“, обясни доц. Тонев.

Лекарският труд винаги е бил недооценяван, отбеляза кандидатът за народен представител. Той не е включен като отделен критерий в структурата на клиничните пътеки. Затова според него исканията за увеличаване на цената на клиничните пътеки са легитимни и трябва да се случат. Увеличението на заплащането им обаче не гарантира увеличение на заплатите, подчерта Антон Тонев. "Истината е, че някои директори на лечебни заведения са много по-изкушени да участват в обществени поръчки, да правят ремонти, да закупуват апаратура, да купуват ежедневно скъпоструващи медикаменти, отколкото да плащат по-високи заплати на служителя“, поясни той.

"Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ има ясна визия за осигуряване на достъпна здравна услуга в цялата страна. "Първото нещо, което трябва да се направи, е да се засили ролята на държавата, тя да разполага с такива финансови средства, за да може да поддържа един скелет от лечебни заведения. Най-подходящата форма за това са областните болници. Засилването на функциите, даването на допълнителни възможности млади лекари да специализират в тези болници за мен е единственият работещ вариант, т.е. инвестиция в млади кадри, които при преференциални условия и добро заплащане да намират работни места точно в тези изпразнени в момента от лекари и медицински сестри болници“, поясни доц. Тонев.

Средната възраст на медицинските сестри и на лекарите в момента е над 50 години, отбеляза той. "Ако към момента сякаш успяваме да запълним дупките в здравната ни система, след 10 години ни предстоят сериозни предизвикателства. Дори да вложим много голяма сума в момента, тя ще даде ефект след 5-7 години. Сега е времето нашето общество да разбере, че са необходими сериозни и дълбоки реформи в здравната система“, подчерта кандидатът за народен представител.

По думите му доплащането ограничава достъпа до медицински услуги за част от българските граждани. "Ние доплащаме навсякъде – в аптеката, при специалист, в болница. По процента на доплащане сме първи в Европа. "Продължаваме промяната“ беше първата политическа сила,  която с едно предложение от февруари месец намалихме значително цените на над 400 лекарства за високо кръвно и направихме 56 от тях безплатни. Тази промяна засяга 600 000 пациенти, които потребяват лекарства за високо кръвно“, припомни той.

Създаването на Националната детска болница ще даде голяма доза спокойствие на българските граждани и ще предостави високоспециализирана здравна услуга за децата, заяви Антон Тонев. "Много внимателно трябва да се използва времето покрай изграждането на болницата, за да се прецизира мястото на лечебното заведение върху националната здравна карта, как ще се финансира, дали ще бъде обикновена многопрофилна болница, дали ще бъде болница с двойно финансиране, с кои други лечебни заведения или клиники ще бъде в конкуренция, кой ще създаде кадрите, те какво кариерно израстване ще имат. Имам много неотговорени въпроси“, допълни той.

Икономика и финанси

"Продължаваме промяната“ ще продължи да работи за промяна на икономическия модел и прекратяването на порочния модел на бюджетиране на ГЕРБ, заяви Антон Тонев. "При модела "ГЕРБ“ имаме подценяване на евентуалните приходи в държавата, което неминуемо води до създаване на голям излишък. В началото на управлението на ГЕРБ този излишък е бил в рамките на десети от процента. В края на управлението той преминава 2-2,5% от бюджета на държавата. Това са неимоверно големи суми, които в края на годината вече не се разпределят с решение на Народното събрание, а с решение на изпълнителната власт – скрито, с неясни конкурси, с определен обръч от фирми“, обясни той.

По думите му благодарение на "Продължаваме промяната“ и реформите, предложени от Асен Василев, тази тенденция е обърната и в резултат разликите в икономическото състояние на българите започнаха да намаляват.

Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата на квалифицирани кадри. "Всички сектори споделят, че имат нужда от още кадри.

"Продължаваме промяната“ предложиха редица облекчения за това да можем да внасяме обучени и образовани кадри в секторите, в които нямаме. За съжаление срещнахме много сериозна обструкция от политически партии със силен елемент на национализъм и всяко едно модерно решение на проблемите, което се използва от другите страни, е неприемливо за тях“, заяви доц. Тонев.

В същото време статистиката показва, че 130 000 младежи със завършено образование не работят и не участват в трудовия пазар. "Ние трябва да се обърнем към тези неработещи младежи, на които семействата явно им създават достатъчно комфортен живот. Те трябва да поемат своята отговорност“, смята кандидатът за народен представител.

Политическата и социалната стабилност са фактори за привличане на чуждестранни инвестиции, заяви още Антон Тонев.

Образование

Антон Тонев заяви, че проблемите в средното образование са свързани с недофинансиране. Основната реформа и в средното, и във висшето образование е фиксирането на работната заплата на преподавателите към средната за страната. "Това гарантира устойчивост и образователната система вече не трябва да гледа кой политик управлява и дали ще се сети да увеличи в края на мандата си заплатите на преподавателите. Тази основна реформа даде възможност през последните няколко години образователната ни система да си поеме глътка въздух“, припомни той.

Единственият начин завършилите висше образование кадри да бъдат задържани на пазара на труда у нас е да им бъдат предложени добри условия на труд, подчерта доц. Тонев.

Социална политика

Промяната във финансовото състояние на младите семейства е възможно, само когато зад тези реформи има работеща икономика. "Младите семейства могат да бъдат подкрепяни чрез директно финансиране, което означава повече пари за детски, или чрез намаляване на данъчната тежест, т.е. възстановяване на внесени или дължими суми към данъчната система в България, ако се покриват определени критерии, като например обвързване на детето с образователната система и постигнатите резултати“, даде пример той.

Росица Ангелова