Близо 100 души ще бъдат изведени днес от Одеса с два автобуса. Това каза Антон Киссе, президент Асоциацията на българите в Украйна и депутат от Върховната Рада, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Той благодари на много хора в България, които помагат. "На бизнесдамата от Приморско, която ще приюти бягащите от войната. Благодарни сме и на кмета на Видин, на един депутат от Разград, на кмета на Свищов Генчо Генчев, който прие 150 души“, на Илия Пасков от Асоциацията на хотелиерите и всички, които помагат“.

"Зеленият коридор за момента е най-големия проблем, защото днес в 9.00 часа трябваше да има зелен коридор, но колко време мина, пък няма никакви сигнали за зелен коридор, за да изведем жените, децата. Аз искам да отбележа, че ние извеждаме в България, в Румъния и Молдова само жени и деца“, посочи Киссе.

За съжаление, не можем да изведем от Бердянск, където живеят българи, не може да изведем от Приморск, не може да изведем от Мелитопол, защото там също трябва зелени коридори, за да може да изведем гражданите на Украйна и българите. Там също живеят много българи. Това е голям проблем. От два града имаме повече от 400 човека, които са готови да тръгнат спешно, жени и деца, към България, но нямаме възможност да ги изведем“, каза той.

Антон Киссе допълни, че в Болград, където се намира в момента всичко работи, имало е проблем с лекарствата и хранителните продукти, но властите са ги решили.

"Естествено, тук има много военни, доброволци, съоръжения се правят, както навсякъде в Украйна. И такъв е животът. Що се каса информационно – не, няма никакви проблеми, интернет работи, всичко работи, доста информация може да се получава“, допълни Антон Киссе.

Евелина БРАНИМИРОВА