Очаквам ясна подкрепа на ниво Европейски съюз за общи решения за газовите доставки. Това каза Антон Иванов, енергиен експерт, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

По думите му трябва да се задейства механизма за регионално сътрудничество при кризи за доставки на енергийни ресурси, както и да се осигури съдействието на Европейската комисия за договаряне на доставки при критични обстоятелства.

"Очевидно ще бъде по-скъпо, но няма начин навсякъде по света цените да растат поради глобалното противопоставяне, а в България да има друг режим“, каза още Иванов.

"Вижте, цената очевидно ще бъде по-висока. Няма начин навсякъде по света цените да растат поради това глобално противопоставяне, и в България да има друг режим. Въпросът е ние да се адаптираме по начин, по който да не постави икономиката ни в едно небалансирано положение спрямо другите наши европейски партньори. Това е, което трябва да се избягва. А когато говорим за битовите ни потребители, там трябва да се търсят механизми за подкрепа на уязвимите потребители. Тоест, трябва да се действа по най-добрият начин за балансиране на икономическите интереси на българските производители в рамките обаче на общоевропейските решения“, каза още енергийният експерт.

Антон Иванов апелира да се обърне много сериозно внимание на въпросите за преминаване на инсталациите за природен газ към течно гориво, така че да се намерят алтернативи и да не се допусне хората да останат без отопление през зимата.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“