Търсенето на природен газ ще бъде нарушено, съответно цените ще се повишат съществено. Това каза Антон Иванов, енергиен експерт от БЕМФ, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"В Европа хранилищата са на едно доста ниско ниво на запаси поради кризата, която имахме още от лятото на миналата година с доставките на природен газ. Очевидно има някакви подготвителни действия. В България Чирен също е на много ниско ниво на запаси. Но виждате, алтернативите, които се търсят, те са свързани с доставки от трети страни. При положение, че са спрени доставките от Русия, то България може да получи доставки от други страни по същия тръбопровод през Гърция, който работи в реверсивен режим. Сега, разбира се, тези доставки не могат по никакъв начин да заместят изцяло доставките от Русия, те ще бъдат в много по-ограничени количества.

България трябва да има готовност за един авариен режим, в който има изключително пестеливо използване на природния газ, който имаме на разположение – само за нужди, които са пряко свързани със задоволяване на най-важните нужди на обществото.

За България е по-важно, че по-сериозният удар идва през обвързването на цените на електрическата енергия с цените на природния газ, допълни Антон Иванов.

Евелина БРАНИМИРОВА